K. Tubio galimybės siekti pergalės Anykščių rajone pakibo ant plauko

Anykščių rajono antrojo turo kandidatai į merus kol kas neaiškūs – Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį spręs dėl rinkimuose pirmaujančio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidato Kęstučio Tubio kandidato registracijos panaikinimo.

„Rytoj VRK planuoja posėdį, kurio metu šias klausimas bus svarstomas, kol kas negaliu pasakyti“, – į klausimą, kas po dviejų savaičių Anykščių rajone varžysis antrajame ture, per spaudos konferenciją pirmadienį atsakė VRK vadovė Jolanta Petkevičienė.

Panevėžio apygardos teismas buvusį Anykščių rajono savivaldybės merą K. Tubį vasarį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu. Be beveik 10 tūkst. eurų baudos jam taip pat atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Klausimas dėl K. Tubio registracijos naikinimo bus svarstomas VRK prieš pat rinkimus praėjusį penktadienį gavus teismo išaiškinimą dėl draudimo dirbti valstybės tarnyboje. VRK kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą prašydama atsakyti, ar nuosprendyje įvardintas draudimas apima ir renkamas pareigas.

Ar rezoliucinėje nuosprendžio dalyje buvo padarytas rašymo apsirikimas ir turėta omeny, kad atimta teisė dirbti ir valstybės tarnyboje ir valstybės politiku, ar tik valstybės tarnyboje?

„Mero pareigybė nelaikoma valstybės tarnyba pagal valstybės tarnybos įstatymą, todėl kilus neaiškumui dėl nuosprendžio taikymo rašome išaiškinti, ar rezoliucinėje nuosprendžio dalyje buvo padarytas rašymo apsirikimas ir turėta omeny, kad atimta teisė dirbti ir valstybės tarnyboje ir valstybės politiku, ar tik valstybės tarnyboje?“ – klausė VRK.

Teismas kovo 3 dienos atsakyme VRK nurodė, kad spręsdamas baudžiamojo poveikio priemonės skyrimo klausimą vadovavosi valstybės tarnautojo sąvoka, įtvirtinta Baudžiamojo kodekso straipsniu dėl nusikaltimo valstybės tarnybai.

Pasak teismo atsakymo, šiame straipsnyje nurodyti valstybės tarnautojai „yra valstybės politikai, valstybės pareigūnai, teisėjai, valstybės tarnautojai pagal Valstybės tarnybos įstatymą ir kiti asmenys, kurie atlieka valdžios atstovo funkcijas arba turi administracinius įgaliojimus, taip pat oficialūs kandidatai į šias pareigas“.

Taip pat toks klausimas gali būti svarstomas ir dėl Visagino savivaldybėje į antrą turą patekusios buvusios merės, „Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovės Dalios Štraupaitės, tačiau dar laukiama papildomos informacijos, patvirtino VRK pirmininkė.

D. Štraupaitė Lietuvos apeliacinio teismo vasario pabaigoje buvo išteisinta dėl prekybos poveikiu, bet pripažinta kalta dėl dviejų piktnaudžiavimo tarnyba ir dviejų dokumentų klastojimo veikų.

„Bus matyt, kol kas laukiam papildomos informacijos“, – apie D. Štraupaitės galimybes tęsti kovą dėl merės posto antrajame per spaudos konferenciją sakė J. Petkevičienė.

Rinkimų kodeksas numato, kad panaikinus kandidato registravimą už jį vienmandatėje rinkimų apygardoje paduoti rinkėjų balsai pripažįstami negaliojančiais. Balsus pripažinus negaliojančiais, gali būti sprendžiama dėl rinkimų pripažinimo negaliojančiais.

Rinkimų rezultatai gali būti pripažįstami negaliojančiais dėl šiurkščių pažeidimų pagal balsų skaičiavimo protokolus ar kitus rinkimų dokumentus negalima nustatyti rinkimų rezultatų.


Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.
Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių