Dėl Lietuvos karių situacijos Irake – skubūs susitikimai Prezidentūroje

Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį susitinka su už užsienio ir saugumo politiką atsakingais pareigūnais aptarti Lietuvos karių situacijos Irake.

Iranas naktį iš antradienio į trečiadienį apšaudė raketomis bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariuomenės ir koalicijos nariai.

Vienoje bazių tarnauja šeši Lietuvos kariai, apmokantys vietos pajėgas kovoti su grupuote „Islamo valstybė“.

Prezidentūra pranešė, kad G. Nausėda trečiadienį popiet aptarti situacijos susitiks su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi ir krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu.

Premjero patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Arnoldas Pikžirnis BNS sakė, kad S. Skvernelis trečiadienio rytą susitiko su Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktoriumi Robertu Šapronu ir gynybos štabo viršininku generolu majoru Gintautu Zenkevičiumi

„Aptarta situacija dėl mūsų karių saugumo ir kokių priemonių imamasi jiems apsaugoti. Premjeras dar kartą dėkoja kariams ir jų artimiesiems už indėlį į Lietuvos ir Aljanso saugumą“, – teigė A. Pikžirnis.

Dėl karių atšaukimo spręs visi sąjungininkai

G. Nausėdos patarėjas Jonas Vytautas Žukas sako, kad dėl karių atšaukimo iš Irako spręs visi sąjungininkai, Lietuva vienašališkų veiksmų nesiims.

„Svarstome (dėl karių atšaukimo – BNS), bet mes esame tarptautinės misijos dalis. Tai kaip nuspręs mūsų sąjungininkai. Mes patys negalime paimti ir nuspręsti išeiti, kada kitos valstybės tęsia savo misiją“, – žurnalistams trečiadienį Seime sakė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

„Viskas priklauso nuo sprendimų, kurie bus priimti aukščiausiame lygyje“, – pridūrė jis.

Iranas trečiadienio naktį apšaudė dvi bazes Irake, keršydamas Jungtinėms Valstijoms už įtakingo generolo nužudymą praėjusią savaitę.

J. V. Žukas sakė besitikintis, kad kilusi įtampa „nepereis į kažkokią labai didelę karinių veiksmų eskalaciją“.

Vienoje apšaudytų bazių Al Asade tarnavo šeši Lietuvos kariai, tačiau išpuolio metu jų bazėje nebuvo, teigia Krašto apsaugos ministerija.

Šie kariai dalyvauja JAV vadovaujamos koalicijos misijoje „Įgimtas ryžtas“, kur apmoko vietos pajėgas kautis su grupuote „Islamo valstybė“.

Iranas taip pat taikėsi į bazę Erbilyje.

Dar devyni Lietuvos kariai tarnavo kitoje, NATO vadovaujamoje misijoje. Trys iš jų jau yra perkelti į Kuveitą, kiti kol kas lieka Irako sostinėje Bagdade, BNS sakė Gynybos štabo atstovas spaudai kapitonas Andrius Dilda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jankiai pareikalavo lietuvišką kontingentą padidinti?.. :s
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių