J. Narkevičius: Lietuvos pašto valdyba pakeista teisėtai

  • Teksto dydis:

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sako nemanantis, kad pernai rudenį keičiant valstybės valdomo Lietuvos pašto valdybą buvo pažeisti įstatymai. Tai, kad valdyba paskirta neteisėtai, neseniai pareiškė Generalinė prokuratūra.

Seimo Ekonomikos komiteto narys konservatorius Dainius Kreivys tvirtino, kad ministras dėl to turėtų atsistatydinti.

„Nemanome, kad padarėme kažkokias klaidas ar pažeidėme teisės aktus (...) Nėra nei fakto, nei pagrindo manyti, kad kažkokiais veiksmais yra pažeidžiamas viešasis interesas“, – neeiliniame Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį sakė J. Narkevičius.

Jis pabrėžė, kad reikėtų vertinti ne tik prokurorės Violetos Šulčytės sausio 17 dienos sprendimą, jog pašto valdyba paskirta neteisėtai, bet ir sausio 30 dienos sprendimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones ir nesikreipti į teismą, nes Susisiekimo ministerija jau ėmėsi šalinti pažeidimą.

„Faktas arba veiksmas valdybos (ankstesnės Lietuvos pašto valdybos – BNS) atsistatydinimo nėra ginčytinas, jis yra teisėtas. Galima kalbėti apie nepriklausomų valdybos narių sudarymą, tai yra procesas, jį pradėjome pirmą dieną po valdybos atšaukimo. Tai yra baigtinis procesas ir mėnesio pabaigoje bus baigtas“, – sakė J. Narkevičius.

Pasak jo, šiuo atveju yra teisiškai tiksliai nereglamentuota, kaip turėtų būti suformuota valdyba, jei atsistatydinus visiems jos nariams nėra galimybės iš karto paskirti naujų nepriklausomų narių.

Ministras taip pat pabrėžė, kad Susisiekimo ministerija svarsto galimybę teismui apskųsti prokurorės sprendimą, tačiau dėl to kol kas neapsispręsta.

„Suvokiame, kad tai laiko prasme neturės kažkokio poveikio bendrovės veiklai, nes (procedūra – BNS) bus užsitęsus, o mėnesio pabaigoje pagal nustatytą procedūrą bus atrinkti nepriklausomi nariai“, – aiškino J. Narkevičius.

Keliems komiteto nariams priminus, jog prokurorės rašte nurodyta, jog Susisiekimo ministerija yra pripažinusi pažeidimo faktą, J. Narkevičius sakė su tuo nesutinkantis.

„Mes nepripažįstame pilnumoje, kad yra padarytas pažeidimas. (...) Mes ruošiame ir teiksime raštišką profesionaliai paruoštą poziciją pagal šitą prokurorės pateiktą nutartį. Ten bus išdėstyti profesionaliai visi teiginiai“, – tvirtino J. Narkevičius, pažadėjęs pateikti komitetui susirašinėjimo su prokuratūra dokumentus.

Ministro patarėjas Justinas Stašinskas taip pat pabrėžė, kad prokurorės pozicija dėl pažeidimo tėra tik nuomonė.

„Prokurorui pakanka manyti, kad yra arba gali būti pažeidimas. Manymas yra, o kalbant apie konstatuotiną dalį, deja, šiuo atveju juridinius faktus konstatuoti gali tik teismas. (...) Jeigu norėtume gauti visą teisingą atsakymą, kuri pusė yra teisi, Generalinė prokuratūra ar ministerija, pasisakyti turėtų teismas (...) Prokurorė mano, kad pagrindo ir poreikio tą daryti nėra“, – aiškino J. Stašinskas.

Susisiekimo ministras anksčiau yra sakęs, kad atnaujinta valdyba turėtų būti suformuota kovo mėnesį. Šiuo metu ieškoma trijų nepriklausomų narių, jie turėtų pakeisti dalį ministerijos atstovų.

D. Kreivys po komiteto posėdžio žurnalistams sakė, jog prokurorės rašte yra labai aiškiai pasakyta, kad J. Narkevičius savo sprendimais pažeidė Akcinių bendrovių įstatymą, Vyriausybės nutarimą ir Lietuvos pašto įstatus.

„Labai aiškia matome, kad ministras yra pažeidęs įstatymus, tai reiškia, pažeidęs ir priesaiką, kurią yra davęs. Man rodos, kad turbūt (Ekonomikos komiteto – BNS) rekomendacija, nors aš dabar negaliu kalbėti už visus komiteto narius, (turėtų būti – BNS) atsistatydinti“, – teigė D. Kreivys.

Pasak jo, komiteto sprendimas ir rekomendacija bus priimti susipažinus su naujosios Lietuvos pašto valdybos iki šiol priimtais sprendimais bei įvertinus ministerijos susirašinėjimą su prokurorais.

„Mes paprašėme visos eilės dokumentų ir bandysime pažiūrėti, kokia žala yra padaryta. Paprašėme dokumentų, kokie yra sprendimai šitos valdybos, tai yra neteisėti sprendimai, kaip matome iš prokuratūros išvados, paklausėme, kokios išmokos yra mokėtos valdybos nariams, taip pat negavome atsakymo. Gavę šituos atsakymus uždarame posėdyje, nes dokumentai yra konfidencialūs, uždarame posėdyje įvertinsime žalą“, – tvirtino D. Kreivys.

Jis pabrėžė, kad dabar teismams gali būti skundžiami visi įmonės skelbti konkursai, dėl kurių sprendimus yra priėmusi dabartinė valdyba. Tiesa, anot jo, sprendimas neparduoti Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatų teismams tikriausiai skundžiamas nebus.

„Aš manau, tas sprendimas nebus skundžiamas, nes čia yra neįvykę (pastatų pardavimo – BNS) konkursai. Čia nėra apie ką kalbėti, bet yra kiti – pensijų išnešiojimo, statybos ar kitų darbų konkursai. Turbūt čia jau įmonių, kurios dalyvavo konkursuose, klausimas (ar skųs teismams – BNS)“, – sakė D. Kreivys.

Dabartinėje valdyboje dar dirba Susisiekimo ministerijos atstovai Roma Andruškevičienė, Povilas Drižas, Saulius Kerza bei Janina Laskauskienė, taip pat valstybės įmonės Lietuvos radijo ir televizijos centras vadovas Remigijus Šeris.

J. Narkevičius po komiteto posėdžio sakė, kad valdybos nariai atsižvelgs į prokurorės rekomendaciją nepriimti naujų sprendimų, kurie galėtų būti traktuoti kaip neteisėti. Tačiau, anot ministro, tai netrukdys Lietuvos pašto veiklai.

„Netrukdo, įmonė veikia tvarkingai nuo pat pirmos dienos. Pagal valdybos numatytą darbo planą dabartiniu metu iki naujų valdybos narių atrankos pabaigos nenumatyta priimti jokių sprendimų“, – žurnalistams teigė J. Narkevičius.

Senoji Lietuvos pašto valdyba atšaukta nuo lapkričio 26 dienos, nors nepriklausomi nariai tvirtino, kad jų įgaliojimai nutrūko spalio 31 dieną, ministrui pasirašius pirmą įsakymą ją atleisti. J. Narkevičius ir jį pavadavęs aplinkos ministras iš viso pasirašė tris įsakymus dėl valdybos atleidimo, abi šalys nesutarė, ar jie galiojantys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kodėl neskiriama laikas LTR televizijoj valstybės valandą.Kad galėtų vyriausybė įsakyti savo požiūrį.Juk tai valstybinė televizija.Gal būt žmonių išlaikomo kanalo nereikia.

Konservai

Konservai portretas
apsiraminkit ir susitaikykit su faktu kad paštą kaip partijos ir savo vągių pajamų šaltinį praradot negryžtamai.

taigi

taigi portretas
Susinervines vagiukas šnypščia :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių