Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl visuomeninių komitetų pavadinimų taisys rinkimų įstatymą

2014-10-16 13:46
BNS inf.
Š. Mažeikos / Fotobanko nuotr.

Ketvirtadienį parlamentarai ėmėsi taisyti įstatymą, kad jau per šiuos savivaldos rinkimus visuomenininkų komitetai galėtų pasirinkti pavadinimą, o ne gauti priskirtą abėcėlės raidę, kaip dabar numatyta įstatyme.

Po pateikimo pritarta Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos projektui, kad visuomeninis rinkimų komitetas – savo pavadinimą turinti rinkėjų grupė su teise kelti kandidatų sąrašą rinkimuose į savivaldybės tarybos narius ir į savivaldybės tarybos narius-merus.

Tuo pačiu projekte numatyta, kad rinkimų komiteto pavadinimas negali būti tapatus bendrijų, politinių partijų ar asociacijų pavadinimams.

Toliau projektas bus svarstomas Seimo komitetuose.

Jį pateikęs parlamentaras Valerijus Simulikas vylėsi, jog pakeitimą bus spėta priimti, kad jis galiotų kitąmet kovo 1-ąją vyksiantiems savivaldos rinkimams.

Šią savaitę Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad draudimas visuomenininkų komitetams per rinkimus pasivadinti, kaip jie nori, prieštarauja Konstitucijai. KT nagrinėjo Europos Parlamento rinkimų įstatymą atitikimą pagrindiniam šalies įstatymui.

Teismo nuomone, rinkimų komitetų pavadinimai padeda rinkėjams ne tik juos atpažinti, atskirti nuo kitų, bet ir spręsti apie jų vertybes, idėjas, siekius, todėl kandidatus rinkimuose keliantys kolektyviniai subjektai turi turėti galimybę rinkimų procese dalyvauti ir prisistatyti rinkėjams savo pasirinktu pavadinimu.

Dabartinė įstatymo nuostata, KT teigimu, varžo rinkimų komitetų galimybę dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose ir prisistatyti rinkėjams savo pasirinktu pavadinimu, neužtikrinamas demokratinių rinkimų proceso skaidrumas, kandidatus lygybės ir sąžiningos konkurencijos principai.

Tokia pati visuomeninių rinkimų komitetų registravimo tvarka numatyta ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme.

Šiuo metu įstatymas numato, kad visuomenininkų suburtiems rinkimų komitetams Vyriausioji rinkimų komisija suteikia raidę laikydamasi eiliškumo. Tokia tvarka patvirtinta esą siekiant išvengti piktnaudžiavimų, kad rinkėjai nebūtų klaidinami visuomenininkams pasirinkus itin panašius į partijų pavadinimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų