Savanoriai prie Vyriausybės piketavo dėl politikos migrantų atžvilgiu: rasistinė valstybė užknisa

Dešimt savanorių trečiadienį surengė protestą V. Kudirkos aikštėje, siekdami atkreipti dėmesį į politiką migrantų atžvilgiu.

Piketas prie Vyriausybės surengtas vykstant nuotoliniam Ministrų kabineto posėdžiui. Jo dalyviai skelbė raginantys Vyriausybę apsvarstyti savo politiką ir suteikti galimybes visiems, nepaisant jų prieglobsčio prašymo nagrinėjimo statuso, integruotis į Lietuvos visuomenę.

„Mes siekiame paskatinti ir duoti rekomendacijas dėl tvarios, teisingos ir žmogaus teises paisančios integravimo ir prieglobsčio prašymo politikos“, – BNS sakė piketo organizatorius ir „Sienos grupės“ savanoris Vuk Vukotič.

Svarbiausiu piketo tikslu jo dalyviai įvardijo siekį leisti migrantams dirbti ir gyventi Lietuvoje.

„Pagrindinis prašymas ir siūlymas leidimas gyventi ir dirbti Lietuvoje su juo ateitų daugybė kitų socialinių garantijų“, – sakė viena iš „Sienos grupės“ savanorių Emilija Švabaitė.

L. Balandis / BNS nuotr.

„Visiems žmonėms nepaisant jų statuso, jei jie yra Lietuvoje, reikia suteikti galimybę dirbti ir išlaikyt save“, – pabrėžė V. Vukotič.

Visiems žmonėms nepaisant jų statuso, jei jie yra Lietuvoje, reikia suteikti galimybę dirbti ir išlaikyt save.

Piketo metu dalyviai skandavo „rasistinė valstybė užknisa mane“ ir „koncentracijos stovyklos pinigų plovyklos“ bei laikė plakatus.

V. Vukotič teigimu, trečiadienio rytą jis sulaukė Vyriausybės kanceliarijos skambučio ir kvietimo įteikti rekomendacijas.

„Sveikintina, kad jie nori priimti ir raštiškai pažiūrėti, ko mes reikalaujam. Ar svarstys, ar ne, aš negaliu teigti, bet galiu tik tikėtis“, – BNS sakė jis.

Pernai į Lietuvą iš Baltarusijos neteisėtai pateko apie 4,2 tūkst. migrantų, daugiausiai jų buvo iš Artimųjų Rytų bei Afrikos šalių. Daugelis atvykėlių buvo apgyvendinti stovyklose, jų judėjimas ribotas.

Kadangi daugelis neteisėtų migrantų į Lietuvą pateko prieš 12 mėnesių, pasieniečiai gali prašyti arba juos toliau laikyti sulaikytus, arba reguliariai atvykti į apgyvendinimo stovyklas.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje apgyvendinimo centruose gyvena apie 2,6 tūkst. užsieniečių. Beveik 1,5 tūkst. jų turi neteisėto migranto statusą, turi būti išsiųsti iš šalies, nepaisant to ar jie gyvens apgyvendinimo centruose, ar savarankiškai.

Leidimai gyventi Lietuvoje suteikti 130-čiai neteisėtai atvykusių užsieniečių.

Vidaus reikalų ministerija trečiadinį pranešė, jog siekiant paskatinti migrantų savanorišką grįžimą, 1000 eurų išmoka savanoriškai išvykstantiems pratęsta iki rugsėjo 22 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O mane užknisa tokie

O mane užknisa tokie portretas
velniai žino ko nepatenkinti valkatos ir jų darkoma lietuvių kalba.Tfu juos.

Negrejanti lietuva

Negrejanti lietuva portretas
Ar tik tie piketuotojai nėra patys pabėgėlių vaikai, ar užaugę miksuotose šeimose??

Aha

Aha portretas
O mane užknisa, kai nemokantys rašyt be klaidų pradeda su plakatais gatvėm valkiotis - "užknisa manĖ", ir čia studentė rašė? Pirmokui tokia klaida gal dar atleistina būtų... Ir apskritai jei tavĖ čia kažkas užknisa, keliauk ten, kur nieks tavĖ neužknisinėja.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių