E. Gustas po VTEK išvados nebus skiriamas centro vadovu

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) galutinai pareiškus, kad žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas dėl interesų konflikto negali būti skiriamas Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vadovu, žemės ūkio ministras sako neskirsiantis E. Gusto į šį postą.

„Komisija šiandien (trečiadienį – BNS) priėmė sprendimą – komisija ponui Gustui netaikys išimties dėl ribojimo įsidarbinti centre. Tai reiškia, kad jam turi būti taikomas reikalavimas vienerius metus „atvėsti“, – BNS sakė VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas BNS patvirtino, kad E. Gustas nebus skiriamas į šias pareigas. Tačiau jis kol kas negalėjo pasakyti, kokie bus tolesni žingsniai dėl centro vadovo konkurso.

„Kadangi konkursas jau seniai pasibaigęs, dabar reikia išsiaiškinti – teisininkai turės pateikti išvadą, kaip daryti – ar mes turime antrą kandidatą patvirtinti, ar vis dėlto konkurso rezultatai nebegalioja, Negaliu šiandien pasakyti, koks bus kitas veiksmas“, – BNS sakė K. Navickas.

Vėliau ketvirtadienį jis BNS sakė, kad užimti centro vadovo postą galės antrasis atrankoje likęs pretendentas. Jo pavardės K. Navickas sakė kol kas negalintis atskleisti. 

Pasak E. Ivanauskaitės, komisija išanalizavo E. Gusto priimtus sprendimus jam einant viceministro pareigas ir nustatė, kad šių metų spalį jis pirmininkavo ministerijos Strateginio planavimo komiteto posėdžiui ir pasirašė jo protokolą, kuriuo nutarta skirti centrui papildomai 58 tūkst. eurų.

„Komisijos narių nuomone, tokias aukštas pareigas ėję asmenys neturėtų įsidarbinti į pavaldžius juridinius asmenis, nes tai prieštarautų Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo paskirčiai ir sukurtų neskaidrumo regimybę“, – teigė E. Ivanauskaitė.

Į komisiją kreipėsi pats E. Gustas – jis prašė pateikti nuomonę, ar jis gali būti skiriamas į šias pareigas nepažeisdamas įstatymo.

Gruodžio pradžioje komisija jau buvo išreiškusi nuomonę, kad E. Gustas dėl tos pačios priežasties  privalo vienerius metus „atvėsti“ ir negali įsidarbinti centre.

Tuomet komisijos nuomonės paprašė buvęs ministras Andrius Palionis. Į VTEK jis kreipėsi po to, kai komisija lapkričio pradžioje nepradėjo tyrimo dėl E. Gusto ir rekomendavo jam prieš priimant sprendimą dėl įsidarbinimo įvertinti, ar nėra teisinių kliūčių užimti šias pareigas. 

Į VTEK spalio pabaigoje kreipėsi ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Andrius Vyšniauskas, prašydamas ištirti, ar E. Gustui neturi būti taikomas vienerių metų „atšalimo“ laikotarpis. 

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras vadovo neturi jau kelerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Laikas jam lopetą duoti į rankas,o ne pieštuką...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių