Ekspertas apie N. Puteikio pasitraukimą: tai nepagarba savo rinkėjams

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas teigia, kad Naglio Puteikio užuominos apie pasitraukimą iš Prezidento rinkimų susijusios „valstiečių“ pastangomis gauti kuo daugiau balsų premjerui Sauliui Skverneliui.

Profesorius neatmeta galimybės, kad „valstiečiai“ sudarė politinį susitarimą su N. Puteikiu, tik, pasak jo, dar neaišku, kas jam buvo pažadėta, jei rinkimus laimės premjeras.

„Visas šis žaidimas yra akivaizdžiai susijęs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pastangomis kuo labiau patempti Saulių Skvernelį. Čia jokių abejonių negali būti, kad Naglis Puteikis jau nebesvarsto, ką paremti, o turi galvoje būtent Sauliaus Skvernelio kandidatūrą. Tai klausimas, kokie yra politiniai susitarimai, koks jų rezultatas ir vertė bei ką už tai LVŽS pažadėjusi N. Puteikiui“, - Eltai sakė T. Janeliūnas.

Profesorius teigia, kad likus kelioms dienoms iki rinkimų toks „valstiečių“ žingsnis yra pakankamai svarbus ir tai gali lemti premjero patekimą į antrąjį rinkimų turą. Pasak T. Janeliūno, kiekvieno balso patraukimas į savo pusę, šiuo metu labai svarbus, nes kas pateks į antrąjį rinkimų turą, nėra aišku.

Čia jokių abejonių negali būti, kad Naglis Puteikis jau nebesvarsto, ką paremti, o turi galvoje būtent Sauliaus Skvernelio kandidatūrą.

„Kita vertus, Saulius Skvernelis bando koncentruoti išsibarsčiusį elektoratą, kuris, kad ir po keletą procentų (...) ir tokiais būdais, paskutinėmis dienomis bando pritraukti šiek tiek išsibarsčiusius rinkėjus į savo pusę. Tai gali būti tikrai pakankamai svarbus žingsnis, ypač paskutinėmis dienomis nulemiant, kad ir kelių procentų pokytį vieno ar kito kandidato naudai“, - teigė profesorius.

Kita vertus, T. Janeliūnas atkreipė dėmesį, kad N. Puteikis tokiu pareiškimu negerbia savo rinkėjų.

„Pasitraukimas likus kelioms dienoms iki Prezidento rinkimų iš tikrųjų rodo, kad politikas eina į politinį susitarimą ir, iš kitos pusės, rodo, kad jis negerbia ir nevertina savo rėmėjų bei rinkėjų. Nes likus kelioms dienoms pasitraukti, reiškia nuvilti tuos žmones, kurie aktyviai rėmė šį kandidatą, pasirašinėjo už jį, dalyvavo agitacijoje ir t.t. Galima suprasti, kad galbūt jis pats nesitiki patekti į antrą turą, tačiau lygiai taip pat atrodytų, kada krepšinio varžybose komanda negerbtų savo žiūrovų ir pasiduotų rungtynėms dar nepasibaigus. (...) Dabartiniai paskutinių dienų susitarimai yra iš tikrųjų nešvarūs politiniai žaidimai ir savo rinkėjų absoliutus negerbimas“, - teigė jis.

M. Puidokas: N. Puteikis sudarė sandorį „valstiečiais“

Pasiūlymo iš N. Puteikio kartu trauktis iš prezidentinių varžybų sulaukęs Mindaugas Puidokas sako, kad visiškai nesistebi trečiadienį deklaruotu N. Puteikio pareiškimu. Pasak jo, tarp „valstiečių“ frakcijos narių seniai tvyro kalbos, kad N. Puteikis sudarė susitarimą su valdančiųjų lyderiais - Ramūnu Karbauskiu ir Sauliumi Skverneliu.

„Buvę mano kolegos frakcijoje jau seniai kalbėjo apie sudarytą tandemą tarp Naglio Puteikio ir pono Skvernelio su ponu Karbauskiu. Tai akivaizdžiai matėsi per televizinius debatus, kad ponas Puteikis labai stipriai palaiko Skvernelį tiek žodiniu užtarimu, tiek puolimu prieš jo artimiausius konkurentus. Tai faktai, kurie buvo matomi kiekvienam žiūrovui“, - Eltai sakė M. Puidokas, kai N. Puteikis pareiškė rimtai svarstąs raginti savo rinkėjus balsuoti prieš „oligopolinių, bankinių struktūrų“ kandidatus.

Tai nebuvo staigmena, tikriausiai visa Lietuva supranta, kad Puteikis dalyvauja prezidento rinkimuose dėl to, kad laimėtų vietų kitose rinkimuose.

„Tai nebuvo staigmena, tikriausiai visa Lietuva supranta, kad Puteikis dalyvauja prezidento rinkimuose dėl to, kad laimėtų vietų kitose rinkimuose“, - kalbėjo M. Puidokas. Pasak jo, N. Puteikis veikiausiai gavo pažadą iš „valstiečių“, kad artėjančiuose Seimo rinkimuose prieš jį nebus statomas rimtas oponentas vienmandatėje apygardoje.

„Tai ryžtis tokiam sprendimui buvo galima tik vienu atveju, jeigu yra visiškas užtikrinimas ir garantija, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga prieš poną Puteikį nekels jokio rimto konkurento vienmandatėje apygardoje per būsimus Seimo rinkimus“, - sakė jis, pridurdamas, kad dėl to N. Puteikis sieks pagelbėti S. Skverneliui laimėti prezidento rinkimus.

„Manau, tai yra dėsningas planas, kurį ana pusė vykdo, kad rinkimus laimėtų premjeras“, - pabrėžė jis.

ELTA primena, kad trečiadienį N. Puteikis pareiškė rimtai svarstąs raginti savo rinkėjus balsuoti prieš „oligopolinių, bankinių struktūrų“ kandidatus. Vėliau patikslino, kad turi omenyje Gitaną Nausėdą. Jis taip pat teigė, kad šią idėją yra išsakęs „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui, kuriam „ši mintis pasirodė įdomi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neitiketina

Neitiketina portretas
Putytis yra tiesiog neitiketino dydzio ir gylio politine prostitute...

Padarastas

Padarastas portretas
kaip ir gra zulis reksnys ,puteika nevykelis nelabai kas gali uz ji balsuoti - nori pinigi is naisiu pono uzdirbti prostitutas.

Henrikas

Henrikas portretas
Esame susitelkę į Arvydą Juozaitį ir visokių durnelių atliekami politinės prostitucijos aktai mūsų nedomina!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių