Pereiti į pagrindinį turinį

Rengia konferenciją: ES ir Šengeno ministrai Vilniuje aptars sienų saugumą

2022-01-17 08:10

Europos Sąjungos (ES) ir Šengeno šalių vidaus reikalų ir migracijos ministrai penktadienį Vilniuje vyksiančioje konferencijoje aptars sienų saugumo klausimus.

P. Peleckio / BNS nuotr.

„Migracijos krizė prie Europos Sąjungos išorinės sienos su Baltarusija parodė, kad nedemokratiniai režimai gali panaudoti migracijos srautus kaip ginklą ir politinio spaudimo priemonę, tad ES lygmeniu turime stiprinti savo gebėjimą į tokias hibridines atakas atsakyti greitai, veiksmingai ir ryžtingai, pirmiausiai – taikant visas įmanomas sienos apsaugos priemones“, – pirmadienį išplatintame pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Tarptautinę „Sienų valdymo konferenciją“ organizuoja Lietuvos Vidaus reikalų ministerija (VRM) kartu su Lenkijos, Austrijos ir Graikijos atsakingomis ministerijomis.

Joje dalyvaus 28 šalių delegacijos, Europos Komisijos ir Europos Sąjungos Tarybos generalinio sekretoriato atstovai, taip pat ES agentūrų – „Europol“, „Frontex“, ES prieglobsčio agentūros ir ES pagrindinių teisių agentūros atstovai.

Konferencijoje laukiama keturiolikos vidaus reikalų arba migracijos ministrų, įskaitant ir ES Tarybai pirmininkaujančią Prancūziją. Konferencijoje numatoma nuotolinė Europos Komisijos vidaus reikalų komisarės Ylvos Johansson sveikinimo kalba.

Pasak pranešimo, konferencijoje bus aptariama ES politika sienų apsaugos ir migracijos srityse ir ieškoma būdų, kaip tobulinti ES atsaką į potencialias hibridines atakas ir kitus kylančius iššūkius.

Konferencijos dalyviai diskutuos, kokios priemonės padėtų valdyti neteisėtos migracijos krizes, kaip apsaugoti ES išorės sieną, kartu sprendžiant neteisėtos migracijos, antrinės migracijos, kontrabandos ir prekybos žmonėmis problemas. Po konferencijos numatomas bendras dalyvavusių šalių pareiškimas, apibendrinantis diskusijų rezultatus.

Lietuvai susidūrus su neteisėtų migrantų antplūdžiu per pasienį su Baltarusija, VRM rugsėjį Europos Komisijai bei ES šalims pateikė siūlymus dėl Bendrijos lygmens teisinio reguliavimo keitimo sienų apsaugos ir prieglobsčio srityse.

Į Lietuvą pernai pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų