Etikos komisija: pasisakymais apie moteris V. Rakutis nesilaikė pagarbos žmogui principo

Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, jog konservatorius Valdas Rakutis pasisakymais apie moteris nesilaikė pagarbos žmogui ir valstybei principo.

Komisija dėl konservatoriaus parlamentaro pasisakymų tyrimą pradėjo gegužę po Laisvės frakcijos kreipimosi. Tuomet parlamentaras TV3 portalo laidoje kalbėdamas apie moteris teigė, jog „gimdyti reikia, gana čia išsidirbinėti. 30-metės panos vaikšto – aš nenorių vaikų“.

„Seimo narys Valdas Rakutis, kalbėdamas apie moterų pareigą gimdyti ir atsakomybę auginant vaikus naujienų portalo TV3 laidoje „33 min. su Artūru Anužiu“ ir socialiniame tinkle „Facebook“ nesilaikė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintos pagarbos žmogui ir valstybei principo“, – sprendimą posėdyje trečiadienį pristatė komisijos pirmininko pavaduotojas Andrius Bagdonas.

Komisija rekomendavo V. Rakučiui korektiškiau reikšti mintis, vengti žodžių, frazių ir pareiškimų, kurie gali būti suprantami, kaip įžeidžiantys ar žeminantys moteris, menkinantis moterų vaidmenį visuomenėje, skatinantis jų diskriminacija ir nekorektiška stereotipų platinimą.

Už tokias išvadas balsavo penki komisijos nariai iš devynių dalyvavusių.

Savo ruožtu parlamentarė Rita Tamošiūnienė pastebėjo, jog V. Rakutis visada bendrauja korektiškai, ji siūlė palikti tik rekomendaciją, tačiau ši alternatyva sulaukė per mažai pritariančiųjų.

„Aš nematau, kad tai būtų Valstybės politikų elgesio kodekso pažeidimas ar jo nesilaikymas“, – sakė ji.

Politikei antrino konservatoriai Antanas Matulas, Kazys Starkevičius bei „valstietė“, komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

Pats V. Rakutis komisijos posėdžio metu teigė, jog parlamentarai turi kalbėti apie demografijos problemas.

„Jau yra sulaukusios brandos – 30 metų. Dažnai tokio amžiaus moterys šiais laikais negimdo, neturėdamos tokių aiškių priežasčių, jog turi gyvenimo draugą ir gyvenimo sąlygas. Ir, tiesą sakant, yra tokia mada. Kadangi susidūriau su šita mada, tada ir kilo man poreikis pasakyti, kad reikia tais vaikais pasirūpinti, nes po to, kada praeina amžius, moterims sukanka 36, kyla daug įvairių problemų dėl gimdymo ir medicininių problemų, ir socialinių problemų“, – sakė jis.

Politikas tvirtino, kad jo pasisakymas buvo adresuotas „būtent šitai kategorijai moterų“.

„Prabrėžiu – moterų, todėl, kad vyrai gimdyti negali. Kolegos Seimo nariai, kurie pasijuto įžeisti, jie kažkaip suprato, kad aš neigiau vyrų ir moterų lygybę vaikų auginimo klausimu, iš karto šitą kritiką atmetu, nes taip niekada nesakiau“, – sakė V. Rakutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turėkite

Turėkite portretas
Turėkite bent dalį Rakučio padorumo, būsite aukštumoje.

šis TIPAS užsiaugino politinius r a g u s ,

šis TIPAS užsiaugino politinius r a g u s ,  portretas
kuriais ne tik bando, bet nepagrįstai ir neteisėtai t r a u m u o j a oponentus.--Kas patrumpins šiam į ž ū l i a m veikėjui RAGUS. ?

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Koncervu šunauja įpratę kaip socializmo laikais akis draskyt.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių