Pereiti į pagrindinį turinį

Eurokomisaras: Vilniaus viršūnių susitikimas tęsiasi Ukrainos gatvėse ir aikštėse

2013-12-10 16:20
BNS inf.
AFP nuotr.

Vilniaus viršūnių susitikimas, kuriame Ukrainos prezidentas atmetė sutartį su Europos Sąjunga (ES), persikėlė į šalies gatves ir aikštes, antradienį pareiškė už plėtrą atsakingas eurokomisaras Stefanas Füle.

Taip Europos Komisijos narys Europos Parlamento nariams Strasbūre apibūdino Ukrainoje vykstančius protestus prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių.

"Vilniaus susitikimas tęsiasi Ukrainos aikštėse ir gatvėse (...). Tikiu, kad Ukraina ir ES jau yra susijungę, jų ryšiai beprecedenčio gylio ir tvirtumo", - sakė eurokomisaras.

Europos Parlamente antradienį aptariamas lapkričio pabaigoje vykęs ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas. Per jį Vilniuje Moldova ir Gruzija parafavo asociacijos ir laisvos prekybos sutartis ES, bet V.Janukovyčius atsisakė pasirašyti tokį susitarimą. Tai sukėlė protestų bangą šalyje.

Plėtros eurokomisaras pabrėžė, kad Vilniaus susitikimas buvo pirmasis, kuris atnešė apčiuopiamų rezultatų vykdant Rytų partnerystės programą.

Pasak S.Fulės, Briuselis nuolat palaiko ryšį su Ukrainos valdžia ir opozicija bei pilietinės visuomenės atstovais, ieškantt politinės išeities. Eurokomisaras paragino Ukrainą ištirti žiaurų milicijos elgesį Kijevo nepriklausomybės aikštėje ir paragino paleisti sulaikytus taikius demonstrantus.

Eurokomisaro teigimu, ES bandys įtikinti Rusiją, kad ES ir Ukrainos asociacijos ir laisvos prekybos sutartis nekenkia Maskvai.

S.Fulė patikino, kad ES pasirengusi paremti Ukrainą gaunant paramą iš Tarptautinio valiutos fondo bei sustiprinti ES finansinės pagalbos programas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų