Europos Parlamento rinkimai: ką reikėtų žinoti einant balsuoti?

Sekmadienį kartu su antruoju Lietuvos prezidento rinkimų turu vyks rinkimai ir į Europos Parlamentą (EP). Ką reikėtų žinoti rinkėjams einant balsuoti?

EP nariai tiesiogiai išrenkami penkeriems metams. Lietuvoje bus renkama 11 EP narių, o visoje Europos Sąjungoje (ES) yra renkamas 751 EP narys, tačiau Jungtinei Karalystei išstojus iš ES (įvykus „Brexit“ scenarijui), EP narių bus 705.

Iš ES išstojus Jungtinei Karalystei, 27 iš jai priklausančių 73 mandatų turės būti paskirstyti toms ES šalims, kurioms jų trūksta, įvertinus šiuo metu vieno parlamentaro atstovaujamą gyventojų skaičių. Papildomus mandatus gautų šios šalys: po 1 mandatą gaus Danija, Estija, Kroatija, Lenkija, Austrija, Rumunija, Slovakija, Suomija ir Švedija, 2 mandatų galėtų tikėtis Airija, 3 - Nyderlandai ir Italija, o Ispanija ir Prancūzija - 5 mandatų. Savo ruožtu likę 46 mandatai bus laikomi rezerve, jei ateityje įstotų naujų narių.

Kas į EP kėdes pretenduoja Lieruvoje?

Kandidatų sąrašus gali teikti politinės partijos bei rinkimų komitetai, bet tam, kad sąrašas galėtų pretenduoti į vietą EP, jis turi surinkti bent 5 proc. rinkėjų balsų. Lietuvoje yra naudojama atvirųjų sąrašų sistema ir rinkėjas turi galimybę skirti pirmumo balsus.

Lietuvoje į EP narius kandidatuoja 16 sąrašų: Visuomeninis rinkimų komitetas „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Visuomeninis rinkimų komitetas „Lemiamas šuolis“, Lietuvos centro partija, „Valdemaro Tomaševskio blokas“–Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija, Darbo partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“, Visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Išrinkti europarlamentarai turės surasti vietą frakcijose

Pagal Parlamento taisykles, kiekvienai EP frakcijai turi priklausyti bent 25 parlamento nariai iš bent ketvirtadalio ES valstybių narių. Politinės frakcijos EP šiuo metu yra tokios: Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcija (216 vietų. Frakcijai priklauso ir Lietuvos atstovai - Laima Liucija Andrikienė, Antanas Guoga ir Algirdas Saudargas), Europos Parlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija (185 vietos. Frakcijai priklauso Zigmantas Balčytis ir Vilija Blinkevičiūtė), Europos konservatorių ir reformuotojų frakcija (77 vietos, tarp kurių Valdemaras Tomaševskis), Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcija (69 vietos. Frakcijai priklauso Petras Auštrevičius, Viktoras Uspaskichas ir Valentinas Mazuronis), Europos vieningųjų kairiųjų jungtinė frakcija/Šiaurės šalių žalieji kairieji (52 vietos), Žaliųjų frakcija/Europos laisvasis aljansas (52 vietos, tarp kurių yra Bronis Ropė), Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcija (42 vietos. Frakcijai priklauso Rolandas Paksas), Tautų ir laisvės Europos frakcija (36 vietos), nepriklausomi nariai – 20 vietų.

Paskelbus rinkimų rezultatus, išrinktieji nauji parlamento nariai bursis į frakcijas. Naujojo EP politinė sudėtis gali pareikalauti naujų aljansų, be to, gali atsirasti ir naujų frakcijų. Savo pirmojo plenarinio posėdžio metu naujieji europarlamentarai išsirinks naująjį EP pirmininką.    

Kokios yra EP funkcijos?

EP yra tiesiogiai renkama tarptautinė asamblėja, kuri atstovauja ES piliečių interesams ES lygmeniu. Jis renka Europos Komisijos pirmininką, skiria jos narius (jų kolegiją) ir reikalauja jų atskaitomybės už atliekamą darbą. EP taip pat priima ES teisės aktus, sprendžia plėtros klausimus, atlieka ES institucijų kontrolę, nagrinėja ES piliečių peticijas, atlieka tyrimus ir kartu su Taryba sudaro bei tvirtina ilgalaikį ES biudžetą.

Balsuoti gali Lietuvos ir kitų ES šalių piliečiai, sulaukę 18 metų. Išankstinis balsavimas vyksta gegužės 20-24 dienomis imtinai, bet kurioje savivaldybėje nuo 8 iki 20 val. Registruotis balsavimui nereikia - rinkėjai įtraukiami į sąrašus automatiškai. Atvykus balsuoti, rinkėjas turi pateikti savo pasą arba tapatybės kortelę.

Sekmadienį, rinkimų dieną, balsavimas apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 valandos.


Šiame straipsnyje: Europos parlamentasep rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Italas

Italas portretas
Ir lietuviai, ir lenkai, ir rusai - visi Lietuvos gyventojai - norėtų gyventi turtingoje demokratiškoje šalyje. Pavyzdžiui, Australijoje

Lietuvis

Lietuvis portretas
Lekiam greičiau iš šitos sąjungos, siaubas kokie globalistai užgrobė ją. Aš nenoriu, kad Lietuva sulauktų Švedijos likimo, kur net policija bijo įvažiuoti į tam tikras kaiminystes ir kur pabėgeliai žagina vietines mergaites ir merginas.. Esu patriotas, Lietuva turi turėti vieną visuomenę, vieną kulturą, būti vieninga ir stipri. Prašom ES nesiųsti čia jokių musulmonų, niekas čia jų nelaukia.

Anonimas

Anonimas portretas
Australijos lietuviai pasakoja, kad tas Guoga- sukčius.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių