G. Landsbergis BBC: iš J. Bideno tikimės daugiau prognozuojamumo ir bendradarbiavimo

Jungtinėms Valstijoms vadovaujant kadenciją baigiančiam prezidentui Donaldui Trumpui, ES ir JAV santykiai atšalo, tačiau, komentare britų naujienų tarnybai BBC teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, prasidėjus naujojo prezidento Joe Bideno kadencijai, tiltai tarp Senojo žemyno ir Jungtinių Valstijų bus atstatyti.

Paklaustas, ko galima tikėtis iš ateinančios J. Bideno administracijos, G. Landsbergis sakė besitikįs labiau prognozuojamų santykių su JAV ir geriau koordinuotos reakcijos į tarptautinius iššūkius.

„(Per pastaruosius ketverius metus. – ELTA) Atlanto vandenynas tapo kiek platesnis, tačiau nelabai smarkiai“, – tvirtino ministras.

„Manome, kad (J. Bideno kadencijos metu. – ELTA) galima tikėtis daugiašalių sprendimų tokiais klausimais, kaip Rusija, sankcijos. Vis dėlto tai gali neįvykti pačią pirmą dieną, tačiau tikiuosi, kad tiltai (tarp ES ir JAV – ELTA) bus atstatyti.

Yra daug sričių, kur labai reikia JAV lyderystės. Mes galime vėl suartėti, ypač kai kalbame apie klimato kaitą, demokratiją pasaulyje ir žmogaus teises. Šiose srityse matysime Europą ir JAV arčiau viena kitos. Esu tikras, kad šiose srityse sulauksime daugiau naujosios JAV administracijos lyderystės“, – teigė G. Landsbergis.

Yra daug sričių, kur labai reikia JAV lyderystės. Mes galime vėl suartėti, ypač kai kalbame apie klimato kaitą, demokratiją pasaulyje ir žmogaus teises.

G. Landsbergis taip pat tikisi, kad ES nestovės vietoje ir imsis veiksmų dėl Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sulaikymo. Pasak jo, tai bus aptariama artimiausiu metu vyksiančiame ES užsienio reikalų ministrų tarybos posėdyje.

A. Navalnas buvo sulaikytas sekmadienį, vos tik parskrido iš Vokietijos į Maskvą. Jis kaltinamas atidėtos bausmės sąlygų pažeidimu, neva jis turėjo du kartus per mėnesį susisiekti su Rusijos kalėjimų tarnyba. Vokietijoje A. Navalnas buvo nuo rugpjūčio, kuomet buvo nuskraidintas gydymui į Berlyną po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Jau galioja Magnitskio įstatymas, kuris gali būti taikomas be plataus politinio sutarimo, jį gali taikyti Europos Komisija. Jis būtų taikomas žmonėms, kurie tikrai dalyvavo sulaikant ir teisiant A. Navalną. Tai yra veiksmų eiga, kurią nesunku pradėti“, – BBC sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergis taip pat išreiškė viltį, kad Vokietija imsis griežtų priemonių Rusijos atžvilgiu ir persvarstys šiuo metu baigiamą dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą.

„Palaukime ir pamatysime, – galimą Vokietijos reakciją komentavo G. Landsbergis. – Jei Putinas nepakeis savo kurso, yra vilties (sulaukti „Nord Stream 2“ pakeitimų).“

JAV šią savaitę įvedė sankcijų Rusijos laivui, kuris atlieka dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimo darbus. Gruodžio mėnesį Vokietijai priklausančiuose vandenyse buvo atnaujinti 10 mlrd. eurų vertės dujotiekio tiesimo darbai, jie dėl JAV sankcijų grėsmės buvo sustabdyti beveik metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Žinoma, mes visi labai mylime ir gerbiame PATĮ PATRIARCHO ANŪKĄ. Jokios neapykantos kurstymo , jokių įžeidimų . Mes didžiai vertiname iškilų ir gilų Anūko protą. Bet teisybė brangesnė: JIS IDIOTAS , SĖDINTIS NE SAVO VIETOJE. NEEILINIS KRETINAS IR VERGIŠKOS SIELOS YPATĄ, savo elgesiu tik užtraukiantis Lietuvai gėdą ir ilgametę nešlovę. Tokia mano nuomonė.

Bidenas

Bidenas portretas
, perskaites interviu , jau skambino Gabrieliui ''nuotoliniu būdu'' į RYGĄ .........vėliau skundėsi , kad nesusisiekė , matyt sumaišė Afriką su Pabaltijo regionu išsiblaškes geografiškai .............

Pasiūlymas

Pasiūlymas portretas
Tu vargše berniuk.nejaugi nesupranti,kad Amerika Lietuvai niekada nieko nedavė ir neduos.Net pačiu sunkiuoju laiku.1991metais,kada buvo blokada,Amerika Lietuvai nedavė net aguonos grūdo,net Nepriklausomybę pripažino vos ne paskutinė,po kelių metų.O blogio davė daug.Vien pokario banditizmo sukūrimas,kurį sukūrė Amerikos radijo balsas,Lietuvai atėmė dešimtis tūkstančių tautiečių,kuriuos nužudė banditai,galą gavo ir jie patys,daugybė per juos atsidūrė Sibire.Taigi,berneli,ne savo melagio senelio klausyk,o bent šiek tiek pasidomėk tikra istorija.Žinoma ne ta,kurią kuria visokie anušauskai.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių