G. Landsbergis apie galimybę R. Paksui kandidatuoti į Seimą: mano parašas yra

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad Seime įregistruota Konstitucijos 74 straipsnio pataisa, kuri atvertų Rolandui Paksui kelią į Seimą – būtina norint įvykdyti Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą. Kita vertus, G. Landsbergis neslepia, kad ši pataisa turi ir politinę pusę, kurią galima sieti su naujos frakcijos atsiradimu.

„Atsisiejant nuo politinių procesų ir kalbant apie teisę, tai mus įpareigoja EŽTT sprendimas ir galimos sankcijos, kurios įsigalioja nevykdant to sprendimo. Dėl to įstatymo projekte yra mano parašas. Vakar jį padėjau ir, ko gero, pasirašys dauguma Seimo narių“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė G. Landsbergis.

G. Landsbergis neatmeta galimybės, kad naujai įsikūrusi frakcija „Lietuvos gerovei“ gali bandyti išsaugoti senąją Tvarkos ir teisingumo partijos struktūrą.

„Politinė šito reikalo pusė taip pat egzistuoja. Naujai įsikūrusi frakcija, R. Žemaitaičio patraukimas, Tvarkos ir teisingumo (TT) ateitis, ypač likus metams iki rinkimų, tuo pačiu Konstitucijos pataisa dėl leidimo Paksui kandidatuoti Seimo rinkimuose gali sudaryti tokią mintį, kad visa tai yra šiek tiek koordinuotas dalykas. Siekiant labai grubiai pašalinti R. Žemaitaitį ir atkurti TT galbūt kitu pavadinimu, bet išsaugant tą pačią struktūrą“, – teigė jis.

ELTA primena, kad įvairioms frakcijoms atstovaujanti Seimo narių grupė ketvirtadienį įregistravo Konstitucijos 74 straipsnio pataisą, kuri atvertų R. Paksui kelią į Seimą.

Projektą savo parašais parėmė 95 Seimo nariai.

Projektu siūloma papildyti Konstitucijos 74 straipsnį nuostata, kad asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, gali būti renkamas Seimo nariu ne anksčiau kaip po dešimties metų nuo tokio asmens pašalinimo iš pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo.

Teikiamais Konstitucijos pakeitimais siekiama įgyvendinti EŽTT Didžiosios kolegijos 2011 m. sausio 6 d. sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą, kuriuo Lietuva pripažinta pažeidusi Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pirmojo protokolo 3 straipsnį, garantuojantį teisę į laisvus rinkimus.

Siūlomomis Konstitucijos pataisomis siekiama užtikrinti teisės į laisvus rinkimus įgyvendinimą, taip pat įvykdyti EŽTT sprendimą ir išvengti tarptautinių sankcijų Lietuvos atžvilgiu taikymo.

Konstitucijos pataisų projektą planuojama pristatyti Seimo posėdyje rugsėjo 24 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Virbilas

To Virbilas portretas
Virbilas 100 proc.teisus.

Jonas

Jonas portretas
Toks Paksius gali dirbti Lietuvos labui kiek tik nori. Niekas jam netrukdo daryti gerus darbus. Kodėl jis ,kaip čigonas prie dangaus vartų , veržiasi ten kur prišiko, t.y. sulaužė priesaiką . Kad vėl galėtų atidirbinėti Legenzovui ir panašiems jo geradariams skolą? Ar vyniotųsi į tualetinį popierių ir juokintų pasaulį, savo pavyzdžiu rodydamas - kokie kvaili lietuviai , vėl mane išrinko. Tai gal geriau išrinkime kokį tikrai gerą personažą , su tikra protinio neįgalumo komplektacija. Ir turėsime Seime dar vieną neįgalų , bet visuomenei nekenksmingą narį.

virbilas

virbilas portretas
ka jums paksas padare kad jus ant jo kakojat nieko jis nepadare tegul eina ita seima i presidentus jam atstatyti visas teises jis nieko blogo nepadare
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių