G. Landsbergis: Baltarusija didelei daliai migrantų neleidžia grįžti namo

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas didelei daliai į Baltarusiją atvykusių migrantų neleidžia sugrįžti į jų kilmės šalį – Iraką.

„Mūsų žiniomis, didelei daliai migrantų, šiandieną esančių Baltarusijos teritorijoje, paprasčiausiai neleidžiama grįžti į Bagdadą“, – Užsienio reikalų ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje pirmadienį teigė G. Landsbergis.

„Tai kelia didelį susirūpinimą, ir aš manau, kad tarptautinės organizacijos turėtų kreipti akis ten“, – pridūrė ministras.

Nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio, Statistikos departamento duomenimis, jau trečią parą iš eilės nesulaikytas nė vienas Baltarusijos sieną neteisėtai kirtęs migrantas. Atgal į Baltarusiją grąžinta 150 neteisėtose vietose bandžiusių sieną kirsti migrantų.

Prašo naujų sankcijų Baltarusijos režimui

G. Landsbergis taip pat ES paragino įvesti naujas sankcijas A. Lukašenkos režimui.

„Nepaisant to, kad Lietuva dabar yra įsitraukusi į migrantų krizės sprendimą, kuri taip pat siejasi su Baltarusijos režimu, mes manome, kad spaudimas Baltarusijos režimui neturi būti sumažintas. Ir diskusijos vyksta tiek dėl papildomų sankcijų, kurios konkrečiai jau būtų siejamos su migrantų krize, bet lygiai taip pat ir apie papildomas sankcijas, kurias būtų galima įvesti toliau spaudžiant režimą, sudarant jam prielaidas keistis“, – spaudos konferencijoje akcentavo G. Landsbergis.

Ministras pabrėžė, kad tarptautinės institucijos ir organizacijos neturėtų pripažinti A. Lukašenkos sudarytų sutarčių ar Konstitucijos pakeitimų.

Mūsų žiniomis, didelei daliai migrantų, šiandieną esančių Baltarusijos teritorijoje, paprasčiausiai neleidžiama grįžti į Bagdadą.

„Tai reiškia, jeigu ateityje tokie pakeitimai vyktų, sakykime, bendra sutartis tarp Baltarusijos ir Rusijos, kuri numatytų sąjunginę valstybę, arba kažkokie reikšmingi Konstitucijos pakeitimai, kurie taip pat keistų santvarką, Europa ir Lietuva jų nepripažintų. Mes tai turime pasakyti iš anksto, kaip įspėjimą prieš tokius pakeitimus darant“, – sakė G. Landsbergis.

Iš viso šiemet nelegaliai sieną perėjusių migrantų sulaikyta 4112.

Šis skaičius yra dešimtimis kartų didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Pernai visame Lietuvos pasienyje sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Šiemet liepą sulaikyti 2882, birželį – 473, gegužę – 77, balandį – 70, o kovą – 8 neteisėti migrantai.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 2797. Taip pat sulaikyti 200 Kongo, 131 Kamerūno, 130 Sirijos, po 91 Rusijos ir Irano, 83 Afganistano ir 79 Gvinėjos bei kitų šalių piliečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Lukašenka negali ir nenori paleisti iš rankų hibridinio karo ginklų.

Algis

Algis portretas
Lietuviu tik 2.7 milijonu bet pastoviai lenda i dideliu valstybiu vidaus reikalus. Na koks Lietuvos reikalas ka Lukasenka daro su jo salyje esanciais. Gal geriau koncentruotis i sienu statyma nes iki siol buvo tikimasi kad Lukasenka saugo Lietuvos sienas. Kada daeis kad Baltarusijoj 10 milijonu or Ukrainoj apie 50 milijonu ir pradet rupintis kad mase is siu saliu ir migrantu neuztvindytu nykstukines valstybeles kuri pasilelus ir tvarko visus aplink.

nuomone is KAUNO

nuomone is KAUNO portretas
Na savaime suprantama, nuo kiekvieno sugrizusio rezimas neteks palikto keliu tukstanciu uzstato, bet nemastanciam anukui reiketu nustot erzinti priesa ir patyleti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių