G. Landsbergis „Bukarešto devintuko“ susitikime atkreipė dėmesį į saugumo iššūkius kaimynystėje

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis „Bukarešto devintuko“ (B9) platformos užsienio reikalų ministrų susitikime Taline, Estijoje, antradienį atkreipė dėmesį į daugialypius saugumo iššūkius kaimynystėje.

„Lietuva ir kitos regiono valstybės susiduria su keliomis grėsmėmis vienu metu – karinius pajėgumus auginančia Rusija, gilėjančia Rusijos-Baltarusijos karine integracija ir A. Lukašenkos hibridine ataka. Tikimės sąjungininkių ir partnerių solidarumo ir tolesnės paramos“, − sakė ministras G. Landsbergis.

Ministras taip pat akcentavo Lietuvos siekį, kad, įgyvendinant NATO2030 sprendimus ir atnaujinant Aljanso strateginę koncepciją, būtų skirtas deramas dėmesys pakitusiai saugumo aplinkai bei NATO atgrasymo ir kolektyvinės gynybos užduočiai. „Svarbu tęsti NATO diskusijas apie hibridines grėsmes, taip pat sekti besivystančią saugumo situaciją Azijos-Ramiojo vandenyno regione“, − sakė G. Landsbergis

Vizito Taline metu ministras G. Landsbergis susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos ir Eurazijos reikalams Karen Donfried. Susitikime aptartos su Rusija ir Baltarusija susijusios grėsmės, tolesnis atgrasymo Baltijos regione stiprinimas, bendradarbiavimas atremiant Kinijos keliamus iššūkius bei kiti dvišalio ekonominio ir saugumo bendradarbiavimo klausimai.

„Atsižvelgdami į saugumo situacijos dinamiką, siekiame didesnio JAV ir kitų NATO šalių karinio buvimo Lietuvoje. Taip pat esame dėkingi JAV už paramą Lietuvai susiduriant su Kinijos spaudimu“, − teigė G. Landsbergis.

B9 susitikimas buvo skirtas pasiruošti lapkričio 30 – gruodžio 31 dienomis Rygoje vyksiančiam NATO užsienio reikalų ministrų susitikimui.

„Bukarešto devintuko“ iniciatyva yra devynių šalių politinio bendradarbiavimo platforma, skirta stiprinti euroatlantinį saugumą tarp Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos ir Vengrijos. Formatas inicijuotas 2015 metų lapkritį Bukarešte vykusiame vadovų susitikime. Į B9 susitikimus kviečiami dalyvauti ir aukšti JAV atstovai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių