G. Landsbergis: ES ministrų sprendimas leis sankcionuoti migrantų srauto organizatorius

Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos (URT) sprendimas leis sankcionuoti neteisėtų migrantų srauto organizatorius, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Šios dienos URT sprendimas atveria kelią ir suteikia teisinį pagrindą sankcionuoti neteisėtų migrantų gabenimą organizuojančius veikėjus bei įmones – tokius kaip turizmo agentūros, Baltarusijos oro uostai ar aptarnavimą lėktuvams žemėje teikiančios įmonės“, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Pasak ministro, pagrindiniai skrydžiai į Minsko oro uostą yra sustabdyti, tačiau jei atsiras nauji maršrutai, o oro uostai ir toliau dalyvaus migrantų gabenimo schemose, ES pasinaudos sukurta teisine baze.

„Jau šiandien girdime apie ketinimus sujungti naujas sostines su Minsku. Tam ir reikalingi šiandien sukurti instrumentai, kuriais, tikiu, užteks valios pasinaudoti”, − sako ministras G. Landsbergis.

URT Baltarusijai taikomas ribojimo priemones papildė kriterijumi, suteikiančiu galimybę sankcionuoti organizuojančius ar prisidedančius prie režimo veiksmų, kuriais skatinamas nelegalus ES sienos kirtimas.

Ministerija teigia, kad šis sankcijų kriterijaus papildymas yra būtinas, siekiant sankcionuoti asmenis bei įmones, atsakingas ar prisidedančias prie neteisėtos migracijos bei kontrabandos organizavimo.

URT ES užsienio reikalų ministrai pritarė rengiamo penktojo sankcijų Baltarusijos režimui paketo apimčiai, sankcionuotinų asmenų kategorijoms. Kaip nurodo URM, sankcijų įgyvendinimą ir įvedimą per ateinančias savaites užtikrins ES Tarybos darbo grupės.

„Baltarusijos režimo veiksmai vis sunkiau nuspėjami, neprognozuojami, o migrantų naudojimas šioje hibridinėje atakoje peržengė visus tarptautinės teisės ir humanitarinius principus. Jei nesiimsime ryžtingų veiksmų dabar, tai Lukašenkos provokacijos tęsis, o vykdoma hibridinė ataka prieš ES tik stiprės“, – pažymi G. Landsbergis.

Anot jo, Europos veiksmai „turi būti greiti ir aiškūs: kuo greičiau stabdyti visus skrydžius į Minską ir suteikti būtiną pagalbą įstrigusiems ES-Baltarusijos pasienyje, įskaitant repatriacijos galimybę“.

Ministras pridūrė, kad Lietuva yra pasirengusi Baltarusijai teikti techninę pagalbą migrantų grąžinimui į jų kilmės šalis.

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai pirmadienį modifikavo sankcijų Baltarusijai režimą, atverdami kelią imtis naujų suvaržymų reaguojant į migrantų krizę prie Bendrijos sienos su Baltarusija.

„ES Ministrų taryba peržiūrėjo sankcijų režimą atsižvelgiant į padėtį prie ES ir Baltarusijos sienos“, – rašoma pirmadienį paskelbtame pareiškime.

Jame pažymima, kad dabar Briuselis galės persekioti fizinius ir juridinius asmenis, prisidedančius prie Aliaksandro Lukašenkos režimo veiklos, kuria, ES nuomone, siekiama kurstyti migracijos krizę pasienyje su Bendrija.

„Šis sprendimas rodo Europos Sąjungos ryžtą neleisti naudoti migrantų politiniais tikslais“, – sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis (Žozepas Borelis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
O kuo tas padės migrantams, - jiems taps šilčiau, saugiau, jų nepjūdis šunimis lenkų pasieniečiai?

Vum

Vum portretas
Faktiškai g. Landsberg pripažino, kad jis pralaimėjo.

ir kiek

ir kiek portretas
tos sankcijos smogs dirbanciam lietuviui?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių