G. Landsbergis: ES užsienio politikoje privalu laikytis vertybinio požiūrio

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmąkart surengtoje nuotolinėje diskusijoje su Europos Sąjungos (ES) valstybių ambasadoriais Lietuvoje pabrėžė, kad, reaguojant į globalius iššūkius, ES užsienio politikoje privalu laikytis vertybinio požiūrio.

Susitikime buvo aptarti aktualiausi ES ir užsienio politikos klausimai – COVID-19 vakcinavimas, žmogaus teisių padėtis Rusijoje, Aleksėjaus Navalno atvejis, situacija Baltarusijoje, energetinis saugumas, transatlantiniai santykiai ir Azijos politika.

Ministras teigė, kad spręsdami globalius ir ES kaimynystės iššūkius, turime būti ištikimi pagrindiniams ES principams, veikti proaktyviai, ryžtingai ir vieningai.

„Nuosekliai keliame tikslą stiprinti vieningą, geopolitiškai aktyvią, įtakingą Europos Sąjungą, kuri padėtų demokratinių pokyčių siekiančiai Baltarusijos pilietinei visuomenei, gintų Ukrainos teritorinį vientisumą, reaguotų į globalius žmogaus teisių pažeidimus, stiprintų teisės viršenybe grįstą tarptautinę bendriją. Tokio subalansuoto, atviro požiūrio siekiame ir Lietuvos užsienio politikoje“, – teigė užsienio reikalų ministras.

Nuosekliai keliame tikslą stiprinti vieningą, geopolitiškai aktyvią, įtakingą Europos Sąjungą.

G. Landsbergis taip pat paragino siekti ambicingesnių ES kaimynystės politikos tikslų ir reaguoti į artimesnių ryšių su ES siekiančių valstybių lūkesčius – tai ypač svarbu, rengiantis Rytų partnerystės viršūnių susitikimui.

„Europos Sąjunga turi rasti būdų padėti Rytų partnerėms apsirūpinti COVID-19 vakcinomis. Tai ne tik geros kaimynystės, bet ir geopolitinis bei ES patikimumo klausimas“, – sakė ministras.

Ministras taip pat pristatė Lietuvos požiūrį į nesaugią Baltarusijos atominę elektrinę, pabrėžė keliamas grėsmes, informavo apie Lietuvos dialogą su kaimynais dėl baltarusiškos elektros energijos nepirkimo.

„Tikimės ES lyderystės, parengiant bendras rekomendacijas ir taisykles, kurios apsaugotų visos ES energetinę rinką ir jos piliečius“, – akcentavo G. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi

oi portretas
fuuuuuu prastumtukas fuuuuuu....

Jo

Jo portretas
Vatnikiniai šunys loja-karavanas eina

Kęstas

Kęstas portretas
Globalizmo era negrįžta - JAV politika Kinijos atžvilgiu išlieka tokia, kokia buvo D. Trumpo valdymo metu. „VAŠINGTONAS - Antonijus Blinkenas, išrinkto prezidento Joe Bideno pasirinktas valstybės sekretoriaus pareigoms, palaikė griežtą požiūrį į Kiniją. Ankstesnis optimistinis požiūris į Kiniją buvo ydingas ir pritarė griežtesniam prezidento D.Trumpo požiūriui - jei ne taktikai. „Buvo plačiai sutariama, kad ekonomikos liberalizavimas Kinijoje paskatins politinį liberalizavimą - to neįvyko“, - sakė p. Blinkenas. Neabejotina, kad [Kinija] kelia didžiausią iššūkį JAV, lyginant su bet kuria pasaulio tauta“. (Perduokite tai Landsbergiams. (K)) “[1]. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių