G. Landsbergis ESBO Ministrų taryboje skatino grįžti prie kertinių organizacijos vertybių

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo kalboje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų taryboje Stokholme ragino ESBO dalyvaujančias šalis susitelkti, sprendžiant tebesitęsiančius konfliktus Ukrainoje, Sakartvele, Moldovoje, vykdyti savo įsipareigojimus teisės viršenybės, demokratijos ir žmogaus teisių srityje.

Ministras pasmerkė demokratijos ir žmogaus teisių suvaržymus Rusijoje ir Baltarusijoje, Minsko režimo vykdomą hibridinę ataką, instrumentalizuojant neteisėtą migraciją prie išorinės Europos Sąjungos (ES) sienos.

„Ar tokiam saugumui ir bendradarbiavimui buvo sukurta ESBO? Turime grąžinti pasitikėjimą tarp valstybių narių ir įsipareigoti gerbti tarptautinės teisės normas", - ragino G. Landsbergis. Ministras savo kalboje taip pat išsakė paramą politiniams kaliniams ir žmogaus teisių gynėjams, kvietė ginti laisvą žiniasklaidą ir užtikrinti žurnalistų saugumą.

ESBO Ministrų tarybos paraštėse G. Landsbergis susitiko su Kanados užsienio reikalų ministre Melanie Joly, ESBO Parlamentinės Asamblėjos pirmininke Margareta Cederfeld, ESBO aukštuoju komisaru tautinėms mažumoms Kairatu Abdrachmanovu.

Susitikimų metu aptarta tebesitęsianti Rusijos agresija prieš Ukrainą, kiti konfliktai ESBO regione, situacija ES-Baltarusijos pasienyje, kiti aktualūs saugumo ESBO erdvėje klausimai. Ministras G. Landsbergis taip pat susitiks ir su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

G. Landsbergis taip pat dalyvavo renginiuose, skirtuose aptarti patraukimo atsakomybėn už žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje galimybes ir padėtį Kryme, Ukrainoje. Ministras pabrėžė, kad tik bendromis tarptautinėmis pastangomis padėsime Baltarusijos piliečiams siekti teisingumo už tebesitęsiančius beprecedenčius žmogaus teisių ir laisvių pažeidimus jų šalyje.

Šiuo metu ESBO pirmininkauja Švedija, 2022 metais pirmininkavimą pradės Lenkija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaje

Vaje portretas
O savo kieme prie kertiniu istatymu nenori gryzt? Prie Lietuvos konstitucijos! Gal neturi? Nupirksim!!!

uoliai

uoliai portretas
vykdo pilkiuku nurodymus ir laukia /sviesaus/ rytojaus kuris gali buti tikrai nusvytes visiems AB ....AA===

nuo kada

nuo kada portretas
kenkimas savo valstybei yra kazkokia vertybe?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių