G. Landsbergis: Lietuva ir Japonija vienodai supranta agresyvių valstybių keliamus iššūkius

  • Teksto dydis:

Pastarojo laikotarpio įvykiai ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui pademonstravo jo pažeidžiamumą – agresyvių valstybių politika kelia grėsmę ne tik tiesioginiams kaimynams, bet ir visai civilizuotai, susitarimais grįstai tvarkai – ar tai būtų taika ir stabilumas, tiekimo grandinių patikimumas, ar pasaulio maisto rinkų saugumas, Japonijoje sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, šioje šalyje viešintis su darbo vizitu.

„Šis sudėtingas laikotarpis padėjo Lietuvai rasti ir naujų draugų – pirmiausia Indijos ir Ramiojo vandenyno regione. Japonijos rinką laikome svarbia kryptimi, diversifikuojant Lietuvos eksportą ir ieškant patikimo partnerio regione“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak užsienio reikalų ministro, Lietuva ir Japonija kalba ta pačia kalba, vienodai supranta iššūkius, kuriuos kelia Kinijos ir Rusijos agresyvus elgesys. „Bendras situacijos suvokimas atveria naujus kelius mūsų valstybių bendradarbiavimo plėtrai, pirmiausia - ekonominio bendradarbiavimo“, – kalbėjo ministras.

Vizito metu ministras susitiko su svarbiausios Japonijos verslo konfederacijos KEIDANREN atstovais, su kuriais aptarė gilesnio Lietuvos ir Japonijos ekonominio bendradarbiavimo galimybes, pristatė Lietuvos ekonominius iššūkius, patiriamus dėl Rusijos karinės agresijos Ukrainoje bei Kinijos spaudimo.

Džiaugiamės itin turiningu ekonominiu dialogu su Japonija ir norime, kad jis būtų dar intensyvesnis.

Ukrainos atstatymo galimybės aptartos su Japonijos užsienio investicijų banko „Japan Bank for International Cooperation" (JBIC) gubernatoriumi Tadashi Maeda. JBIC – bankas, teikiantis eksporto kreditus ir įgyvendinantis projektus, atitinkančius Japonijos vyriausybės ekonominius ir geopolitinius tikslus užsienyje.

G. Landsbergis pakvietė gubernatorių svarstyti tolesnes investicijas į lietuviškus startuolius, pristatė infrastruktūrinius projektus, kuriais domisi Japonijos kompanijos. „CJBIC veikla, siekianti padėti spręsti pasaulinius iššūkius, yra įspūdinga. Labai vertiname JBIC buvimą Lietuvoje ir dėkojame už paramą Lietuvos ir Japonijos įmonių vystomiems projektams“, – pabrėžė ministras.

Ministro susitikimų su „Marubeni“ ir „Mitsubishi“, vienų didžiausių Japonijos prekybinių konglomeratų, atstovais metu aptarti šių įmonių kartu su Lietuvos energetikos kompanijomis vykdomi projektai, pristatytos bendradarbiavimo galimybės aukštųjų technologijų sektoriuje, maisto eksporte, plieno importe.

Ministras taip pat susitiko su „Mitsui O.S.K. Lines“ atstovais, su kuriais aptartas jau esamas bendradarbiavimas su Lietuvos energetikos įmonėmis dujų, suskystinto anglies dvideginio (LCO2), atsinaujinančios energetikos – vėjo jėgainių parkų ir vandenilio technologijų srityse, išklausyti įmonės planai dėl tolimesnio dvišalio bendradarbiavimo. „Mitsui O.S.K. Lines“ yra viena didžiausių pasaulyje laivybos įmonių bei suskystintų gamtinių dujų pervežėjų.

Ministro susitikimuose su Japonijos verslu, kuriuose dalyvavo ir AB „Klaipėdos nafta“ atstovai, pasidžiaugta bendradarbiavimu suskystintų gamtinių dujų infrastruktūros vystymo, anglies dvideginio surinkimo ir laikymo, vandenilio technologijų srityse, Japonijos pusei pristatytos tolesnio bendradarbiavimo galimybės.

„Džiaugiamės itin turiningu ekonominiu dialogu su Japonija ir norime, kad jis būtų dar intensyvesnis. Bendrų projektų sąrašas ambicingas. Esu įsitikinęs, kad jų įgyvendinimas duos abipusiai naudingų rezultatų“, – pabrėžė ministras G. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių