G. Landsbergis: mūsų žiniomis, R. Protasevičiui gali grėsti mirties bausmė

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį surengtame Vyriausybės pasitarime, skirtame aptarti Baltarusijos režimo inicijuotą civilinio orlaivio užgrobimą, teigė, kad visi iš Atėnų skridę lietuviai grįžo į Lietuvą.

„Paskutiniomis žiniomis, iš Atėnų pakilo 123 keleiviai ir keturi vaikai. Tarp jų buvo 94 Lietuvos Respublikos piliečiai. Mūsų žiniomis, visi Lietuvos Respublikos piliečiai grįžo į Lietuvą“, – sakė G. Landsbergis.

Ministro teigimu, precedento neturintis ir grėsmę sukėlęs Aliaksandro Lukašenkos režimo akibrokštas turi būti traktuojamas kaip specialiųjų tarnybų operacija. Jos metu, tikina G. Landsbergis, siekta suimti režimą kritikavusį žurnalistą Romaną Protasevičių. G. Landsbergio teigimu, ministerijos žiniomis, jam gali grėsti mirties bausmė.

„Pats atvejis turėtų būti įvardinamas kaip specialiųjų tarnybų operacija, kurios tikslas buvo vienas – sulaikyti, suimti žurnalistą, opozicijos aktyvistą Romaną Protasevičių, kuris yra įtrauktas Baltarusijoje į ekstremistų sąrašą ir jam, mūsų žiniomis, gali grėsti mirties bausmė. Kartu su juo buvo sulaikyta ir Lietuvoje esančio Europos humanitarinio universiteto studentė Sofija Sapiega“, – Vyriausybėje vykusio pasitarimo metu teigė G. Landsbergis. 

Sofija Sapiega/Scanpix, ehu.lt nuotr.

Sekmadienį Baltarusijos režimas panaudojo naikintuvą ir priverstinai į Minską nukreipė iš Graikijos į Lietuvą skridusį „Ryanair“ lėktuvą. Baltarusijai nutupdžius lėktuvą, buvo suimtas juo skridęs disidentas žurnalistas R. Protasevičius.

R. Protasevičius, Scanpix nuotr.

Atsakas Baltarusijai turi būti tarptautinis

Atsakas Baltarusijai už į Lietuvą skridusio civilinio lėktuvo užgrobimą turi būti tarptautinis, sako užsienio reikalų ministras G. Landsberigs.

„Lietuva turi galimybę tam tikrus veiksmus padaryti pati, bet pagrindinis atsakas, kurio mes tikimės, turi būti tarptautinis“, – vėliau spaudos konferencijoje pirmadienį sakė G. Landsbergis.

„Lietuva gali nederinti skrydžių ir ketina to nebedaryti, bet manome, kad kur kas tvaresnis atsakas būtų, jei tokį sprendimą priimtų visos ES valstybės“, – teigė ministras.

Anot jo, šis klausimas turi būti iškeltas „visuose prieinamuose formatuose“, tarp jų – Europos Vadovų Taryboje (EVT) bei šios savaitės pabaigoje Lisabonoje vyksiančioje Užsienio reikalų ministrų taryboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
taspat gali gresti ir svietkai jei sugaus nes nieks neapsiims ja saugot perbrangu lieka paciai kazkur nusimuilint pakeitus isvaizda ir dokumentus ir isikurt madaga skaro dziunglese be seimos vaiku ir tevynes kuria pardave vakaru balbadesam;;;...

Leiskite paklausti

Leiskite paklausti portretas
O kas girdėti dėl Snowdeno arba Wikileaks?

Lietuva LANDSBERGIS PRISIDEJO GINDAMAS

Lietuva LANDSBERGIS PRISIDEJO GINDAMAS portretas
Savo CICHANOVSKAJA. DEJA LUKOSENKA PASIRODE PROTINGESNIS UZ AMERIKOS, ES IR LIETUVOS PLANELI. NEPAVYKO, O GAILA.
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių