G. Landsbergis: nepriklausomos žiniasklaidos laisvės suvaržymai Baltarusijoje turi būti nutraukti

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nuotoliniu būdu dalyvavo aukšto lygio neformaliame Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos susitikime žiniasklaidos laisvės Baltarusijoje tema.

Ministras paragino Baltarusijos vadovybę gerbti saviraiškos laisvę ir nutraukti neteisėtus žurnalistų sulaikymus bei kitokio pobūdžio žiniasklaidos laisvės suvaržymus.

„Mes primygtinai raginame Baltarusijos valdžios institucijas gerbti žodžio laisvę ir susilaikyti nuo jėgos naudojimo prieš žurnalistus bei žiniasklaidos darbuotojus, nutraukti savavališkus jų sulaikymus bei veiksmingai ištirti visus pažeidimus", - pabrėžė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

G. Landsbergis taip pat atkreipė dėmesį į Baltarusijos valstybinėse žiniasklaidos priemonėse vietoje protestuojančių žurnalistų dirbančių Rusijos valstybinės žiniasklaidos atstovų vaidmenį, skleidžiant dezinformaciją apie padėtį Baltarusijoje ir apie kaimynines šalis.

Ministras paragino Baltarusijos valdžios institucijas visapusiškai bendradarbiauti su Jungtinių Tautų specialiąja pranešėja žmogaus teisių padėties Baltarusijoje klausimais ir įgyvendinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos rekomendacijas dėl žmogaus teisių padėties šalyje. 

Susitikimą organizavo JT Saugumo tarybos nenuolatinė narė Estija, jam pirmininkavo Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu. Lietuva buvo viena iš šio susitikimo iniciatorių.

Susitikime žiniasklaidos situaciją Baltarusijoje pristatė JT specialioji pranešėja nuomonės ir saviraiškos laisvės skatinimo bei gynimo klausimais Irene Khan, demokratinės Baltarusijos lyderė Sviatlana Tsikhanouskaya, Baltarusijos opozicinės Koordinacinės tarybos prezidiumo narys ir Nacionalinės antikrizinės valdybos vadovas Pavel Latushko, „Times" žurnalistas Gareth Browne bei žurnalistai iš nepriklausomų Baltarusijos leidinių. Jame taip pat pasisakė JT valstybių narių ministrai, kiti atstovai.

JT Saugumo Taryba yra atsakinga už smurtinių konfliktų ir žiaurių nusikaltimų prevenciją. Tarybos rezoliucijoje dėl civilių apsaugos ginkluotuose konfliktuose (rezoliucija buvo priimta 2015 m. Lietuvos iniciatyva pirmininkaujant JT Saugumo Tarybai) sakoma, kad laisvos ir nešališkos žiniasklaidos darbas yra vienas iš esminių demokratinės visuomenės pamatų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baltarusas

Baltarusas portretas
Man asmeniškai kyla tik vienas klausimas. Tas mažasis landsberginio įpėdinis yra užsienio reikalų ministras, tai nejaugy Lietuvoje visos ministerijos vadovui nėra kitų reikalų, kaip kalbėti nuo pat pirmų dienų apie Baltaeusija?! Atsipeikėk, alio, spręsk savo šalies problemas, Minskui gyliai pochuj ką tu ten mastai ir galvoji!

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
O kodel Gerb. Lansbergis nekalba apie Amerikos zodzio laisves suvarzyma?

manau

manau portretas
Prieš konserwatoriška iš mokesčių mokėtojų penimą LR-T rusiški TV kanalai tik smulkūs šuleriai, net Gebelsas verkia kamputyje.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių