G. Landsbergis: Pasaulio lietuvių apygarda turi išlikti

Užsienio reikalų ministras, valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sako, jog Pasaulio lietuvių vienmandatė apygardą privalo būti išsaugota.

„Mano vertinimu, minimalia apimtimi, Pasaulio lietuvių apygarda turi išlikti“, – pirmadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Tiesiog (reikia – BNS), kad vienas mandatas užsienio lietuviams visada būtų išsaugotas. Kad būtų galima augti į didesnę pusę, jeigu tų žmonių atsirastų daugiau ir balsuojančių daugiau“, – teigė jis.

Anot ministro, užsienyje balsuoja „reikšminga dalis“ lietuvių, su kuriais turi būti išlaikytas ryšys.

„Tai yra svarbu. Svarbus tas mūsų ryšys ir aš labai norėčiau, kad jis būtų išlaikytas“, – sakė G. Landsbergis.

Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Linos Petronienės, šių metų Seimo rinkimų pirmajame ture Pasaulio lietuvių apygardoje esantys rinkėjai savo valią reiškė pasyviau nei per prezidento rinkimus. Seimo rinkimuose balsavo 62,56 proc. pasaulio lietuvių, kai per prezidento – 82,35 procentai.

Tai reiškia, jog Pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda kituose rinkimuose gali būti panaikinta dėl per mažo balsavusiųjų skaičiaus.

Atsižvelgdama į šią situaciją, Laisvės partijos lyderė, minėtoje vienmandatėje kandidatuojanti Aušrinė Armonaitė praėjusią savaitę registravo Rinkimų kodekso pataisas. Ji siūlo nustatyti, kad Pasaulio lietuvių vienmandatė rinkimų apygarda būtų sudaroma tuomet, kai paskutiniuose Seimo rinkimuose registruotų rinkėjų skaičius yra didesnis kaip 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

Dabar galiojančiame Rinkimų kodekse reikalavimai apygardai yra griežtesni, nes skaičiuojami nuo balsavusiųjų skaičiaus.

Jame numatyta, kad Pasaulio lietuvių apygarda sudaroma, kai balsavusių užsienyje esančių rinkėjų skaičius, nustatomas iki Seimo rinkimų likus vieniems metams, yra didesnis kaip 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

Šią rinkimų nuostatą Seime jau buvo bandoma vieną kartą pakeisti, tačiau tuomet pritrūko parlamentarų palaikymo.

Antrajame rinkimų ture Pasaulio lietuvių apygardoje A. Armonaitė varžysis su konservatore Dalia Asanavičiūte.

Pagrindinė balsavimo diena bus spalio 27-oji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinda

Pinda  portretas
Tai buvo tik žyduko sapalionė.....

Šiaip

Šiaip portretas
jei Lietuvoj negyveni- jokių balsavimų. Paskui tie išeivijos lietuviai dažniausiai balsuoja už konservatorius, o tų debilų priimtų sprendimų kryžių turi nešti jau tikri Lietuvoje gyvenantys lietuviai. Kartą tokia austalijos lietuvė šaukia Palangoje už Lietuvą. Galvoju gyveni australijoj, pasigavo turtingą australą, numarino, dabar keliauja po pasaulį to australo sąskaita ir tipo myli Lietuvą. O va gyvenk už lietuvišką pensiją , kokius 400 eur. tada ir turėsi teisę, tik jei benorėsis šaukti kad myli Lietuvą. Išvykai iš lietuvos

O

O portretas
kaipgi kitaip ?! Aną sykį išrinko "laisviečius", dabar, ko gero, "kregždutininkams" "pasitarnavo" šita pseudo "apygarda", kur kas nori ir kaip nori gali "pakoreguoti" balsavusiųjų skaičių ar jų valią... Žodžiu, valdžiagyviams palanku, o Lietuvos gyventojams,- ne, nes tie, kas išvyko ir gyvena bei mokesčius moka kitoms valstybėms ( dažnai ir su "dviguba" ar "keliaguba" pilietybe ), tikrai negali turėti teisės rinkti tikriesiems Lietuvos piliečiams ir gyventojams valdžios. Ir TAŠKAS.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių