G. Landsbergis pasmerkė Minsko teismo sprendimą dėl R. Pratasevičiaus

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis smerkia Minsko teismo sprendimą aštuonerių metų kalėjimo bausme nuteisti baltarusių tinklaraštininką, aktyvistą Ramaną Pratasevičių.

„Vienareikšmiškai smerkiame. (...) Istorija paini, mes ją vertinome nuosekliai, kad jis yra represijų auka, nepaisant to, kas buvo skleidžiama režimo ar ką jis buvo verčiamas sakyti“, – BNS trečiadienį teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

R. Pratasevičių Minsko režimas sulaikė 2021 metais, priverstinai nutupdžius „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Graikijos į Lietuvą. Pareigūnai melagingai tikino, kad buvo kilusi sprogimo grėsmė, tačiau vėliau pranešė, kad lėktuve sprogmenų nerasta.

Tinklaraštininką Baltarusijos teisėsauga tuomet apkaltino padėjus koordinuoti masinius protestus prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, sąmokslu užgrobti valdžią.

Istorija paini, mes ją vertinome nuosekliai, kad jis yra represijų auka, nepaisant to, kas buvo skleidžiama režimo ar ką jis buvo verčiamas sakyti.

Kaip trečiadienį pranešė Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“, trečiadienį Minsko srities teismas aktyvistą nuteisė „aštuonerius metus kalėti kolonijoje“.

„Tai, kas atsitiko, tiesą sakant, yra liūdna, bet nestebina, nes tai yra toks režimas, jis su savo piliečiais taip elgiasi, tą yra padaręs ir anksčiau“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Dar du kaltinamieji, užsienyje gyvenantys Sciapanas Pucila ir Janas Rudzikas, buvo teisiami už akių, jiems atitinkamai skirtos 20 ir 19 metų kalėjimo bausmės.

Iš Graikijos į Lietuvą R. Pratasevičius skrido su mergina ruse Sofija Sapega.

Jai buvo pareikšti kaltinimai pagal virtinę Baudžiamojo kodekso straipsnių, tarp jų – dėl socialinės nesantaikos kurstymo ir grasinimo teisėsaugos pareigūnams. 2022 metų gegužę Baltarusijos teismas S. Sapegai skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Po R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos arešto 2021 metais pasirodė nufilmuoti jų abiejų „prisipažinimai“, interviu Baltarusijos valstybinei žiniasklaidai. Opozicijos šalininkai sakė, kad šiuos įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai prie seimo buvo KORONOS eitynes

kai prie seimo buvo  KORONOS eitynes portretas
BATKA i jusu vidaus reikalus nesikiso... a jus savo piliecius eityniu dalyviams isvietet mentus .... isprovokavot neramumus... paskuj supakavot ir daba teismais dulkinat i zodzio laisve dusinat... nieko asmenisko... as batkos vietoj lanzbergiuka ant kilimo iskviesciau ir utimatuma lietuvai... i nieko cia asmenisko tiesiog elektrikai aferistai, bankininkai aferistai, privaciu pensijiniu fondu aferistai ir garbrielius proto bokstas

Kalbama

Kalbama portretas
kad karo atveju galimai Ispanijoje paruoštas bunkeris "familijai"

Ir vel senelis

Ir vel senelis portretas
Leis anukeliui prie pajanino sugrot LIETUVOS REKVIJUM.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių