G. Landsbergis: pirmalaikius rinkimus siūlome vietoje „trijų ministrų Golgotos“

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai yra bandymas „rasti bendrą politinį atsakymą dėl susidariusios beprecedentės padėties, kai dėl politikų veiklai skiriamų lėšų ydingos apskaitos kilo klausimas ir dėl visos Lietuvos politinės sistemos pamatų“.

„Siekiant aukštesnio standarto nei teisėsaugos indulgencija ar pareiškiami kaltinimai kviečiu palaikyti politinės sistemos perkrovimą per rinkėjų pasitikėjimo atnaujinimą. Tad jūsų pasirinkimas labai paprastas: visuotinė amnestija ar perkrovimas pasitikint rinkėjais“, – antradienį pristatydamas projektą dėl pirmalaikių rinkimų sakė G. Landsbergis.

Parlamentui jis pateikė nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų paskelbimo rugsėjo 10 dieną. Vėliau parlamentarai balsuos dėl projekto dėl pateikimo, jam judėti į priekį pakanka paprastos balsų daugumos.

Per paskutinę priėmimo stadiją priimti sprendimui dėl pirmalaikių rinkimų reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Pirmalaikius rinkimus TS-LKD siūlo reaguodami į žiniasklaidos tyrimus dėl savivaldos politikų galimo piktnaudžiavimo jiems skiriamomis išmokomis.

Seimas nė prie ko, nors pirko iš tarybos narių veiklos išlaidų „Porsche“ padangas ar iš parlamentinių lėšų gėles po 400 eurų iš savo sesers.

A. Sysas: TS-LKD skaičiuoja kitų pažeidimus, o ne savo

Kritikuodamas skeptišką politikų požiūrį į pirmalaikius rinkimus G. Landsbergis sakė, kad „visiems tinka trijų ministrų Golgota už visų čekiukų nuodėmes ar naujai merų pasitikėjimą gavusį dviejų televizorių herojų (Jonavos merą socialdemokratą – BNS) Mindaugą Sinkevičių“.

„Į sudėtingus klausimus gal kai kam opozicijoje ar greta jos norėta lengvų atsakymų. Ritualinis avinėlių paaukojimas – nesigilinant nei į detales, nei galiojusius reglamentus, nei į kitas aplinkybes atgaline data – trys galvos vyriausybėje ir viskas gerai, vsio zakonno, dirbam toliau. Seimas nė prie ko, nors pirko iš tarybos narių veiklos išlaidų „Porsche“ padangas ar iš parlamentinių lėšų gėles po 400 eurų iš savo sesers“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Už pirmalaikius rinkimus kalbėjęs opozicinių socialdemokratų atstovas Algirdas Sysas ragino „išvaduoti konservatorius nuo prievartinio darbo“.

„Gerbiami konservatoriai pavargo ir mes tikrai turime jiems padėti ir išsivaduoti. Būkime empatiški, nes konservatoriai, ne koalicijos partneriai sugalvojo, kaip suprantu, koalicijos partneriai nustebo kaip ir aš, iš G. Landsbergio išgirdę, kad reikia pirmalaikių rinkimų“, – kalbėjo A. Sysas.

Jis taip pat kritikavo G. Landsbergį, kad vardydamas piktnaudžiavimo išmokomis atvejus koncentravosi ties kitų partijų, o ne konservatorių atstovais.

„Nepaminėjo nei vieno bendražygio, dėl kurių ir kilo skandalas, ieškojo krislo kitų akyje turėdamas, ko gero, didžiausią rąstą savo akyje. Jei konservatoriai nesusitvarko su pažadais, mes turime juos išvaduoti“, – sakė socialdemokratas.

Situacija pirmalaikių rinkimų nereikalauja – „darbiečių“ vadovas

Prieš kalbėjęs opozicinės Darbo partijos vadovas Andrius Mazuronis teigė, kad situacija valstybėje nėra tokia, kuriai išspręsti reikia pirmalaikių rinkimų.

„Bet kuris Seimo narys laisvas bet kada dėt mandatą, eit į rinkimus pakartotinius, nebedalyvaut, keist gyvenimo būdą, („valstiečių vadovas – BNS) R. Karbauskis tai padarė, tad apie jokį priverstinė darbą nėra ką kalbėt“, – teigė A. Mazuronis.

Jei konservatoriai nesusitvarko su pažadais, mes turime juos išvaduoti.

Jis teigė, kad norit skelti pirmalaikius rinkimus reikia, kad valstybę būtų ištikęs politinis paralyžius.

„Vyriausybė turi būti neįgali dirbti arba jos turi nebūti, parlamentas turi būti neįgalus ar suformuoti naują daugumą, ar pertvirtinti esamą, galbūt kažkokie skandalai turi būti krečiantys, pusė Seimo su antrankiais išvesti, kad kalbėtume su pirmalaikiais rinkimais, bet tokių priežasčių nėra“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Kilus abejonių dėl išlaidų dirbant Kauno taryboje, iš pareigų pasitraukė konservatorių deleguota švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė. Dalis politikų taip pat ragino iš pareigų trauktis buvusios Kauno tarybos narius konservatorę finansų ministrę Gintarę Skaistę ir Liberalų sąjūdžio atstovą kultūros ministrą Simoną Kairį.

TS-LKD koalicijos partneriai ir dalis opozicijos skeptiškai vertina siūlymą dėl pirmalaikių rinkimų, nėra vieningi ir patys konservatoriai. G. Landsbergis po pirmadienį vykusio partijos prezidiumo patvirtino, kad įpareigojimo konservatorių frakcijai Seime palaikyti pirmalaikių rinkimų siūlymą nėra.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra paskelbusi, kad tuo atveju, jei nebus pritarta pirmalaikiams rinkimams, ji liepos viduryje atsistatydins. Tai reikštų ir visos Vyriausybės atsistatydinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na, pakeistų tris ministrus ir viskas

na, pakeistų tris ministrus ir viskas portretas
ko isterikuoti

saunuliai

saunuliai portretas
stiprybes ir sveikatos linkiki visa lietuva

8

8 portretas
Seimas šaindien jau pademonstravo ką mano apie G. Landsbergio pasiūlymą. Yra politologų manančių, kad faktinis TS- LKD lyderė yra Šimonytė. Taip kad nežinau ką gali dominti šio asmens pasiūlymai. Aš tai sutinku ir tais apžvalgininkais, kurie samprotauja, kad Šimonytė dar gali įjungti atbulinę eigą ir neatsistatydint - ir gerai. Lai baigia vyriausybę savo kadenciją ir žmonės matys ką jie realiai per 4 metus, o tai dabar būtų patogu užmest atsakomybę kitiems, po to šaukti kas neturėjo galimybės įgyvendint programos. Be to, ar kas nors gerai mąstantys, patyręs valdininkas eitų dabar į tokį jovalą metams į kurią nors ministeriją. Nebent su savižudybės tikslu :D
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių