G. Landsbergis rinkimus vadina kuklia konservatorių pergale

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis įvykusius savivaldos rinkimus vadina kuklia konservatorių pergale.

Pirmadienio rytą spaudos konferencijoje jis pasidžiaugė, kad TS–LKD iškovojo daugiausia mandatų savivaldybių tarybose tarp partijų ir nusileido tik visuomeniniams komitetams.

„Vadiname vakar vykusius rinkimus kuklia pergale (...). Nuo 2015 metų mes turime daugiau mandatų, esame pirmieji tarp partijų – manau, tai svarbus ženklas. Balsų skaičiumi taip pat pagerinome rezultatą, taip kad iš esmės turime pagrindo džiaugtis“, – teigė G. Lansbergis.

„Prisistatėme kaip žmonių partija prieš savivaldos rinkimus, manau, kad tą pavyko įtvirtinti, nes palaikymo sulaukėme visoje Lietuvoje“, – sakė jis.

Jis taip pat teigiamai vertino, kad pozicijas išlaikė esami TS–LKD merai.

Rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas tikisi, kad partija po antrojo turo turės daugiau merų, nei iki šiol.

G. Landsbergis Kaune įžvelgia grėsmę demokratijai

Kalbėdamas apie pasirodymą didžiuosiuose miestuose, G. Landsbergis pabrėžė, kad nors nė vienas konservatorių kandidatas į merus nepateko į antrąjį turą, Vilniuje ir Klaipėdoje TS–LKD pavyko užsitikrinti didesnį mandatų skaičių. Anot jo, partija negali koncentruotis tik į didmiesčius ir siekta turėti platesnę strategiją, kuri leistų girdėti žmonių lūkesčius „ne tik Vilniaus bokštuose, bet visoje Lietuvoje“.

Jis sveikino Kauno merą Visvaldą Matijošaitį ir jo komandą su „įspūdinga pergale“ užsitikrinus daugumą taryboje. Jo nuomone, bendra politinė situacija Kaune „demokratijai nėra į naudą“,  kadangi čia susidarė dvipartinė sistema: daugumą sudarys 32 V. Matijošaičio komiteto atstovai, jiems oponuos aštuoni konservatoriai.

Kaip pajuokauja kolegos, matyt, užtenka būti teistu, dažnai rodomu per televiziją, su antrankiais, ir tuomet tu būsi išrinktas.

„Duotas didžiulis pasitikėjimo mandatas, Kauno bendruomenė aiškiai tai įrodė. Bet demokratijai galbūt šiek tiek ir pralaimėjimas“, – kalbėjo jis.

G. Lansbergis stebėjosi geru Darbo partijos pasirodymu Vilniuje, kurią anksčiau jis teigė laikęs „praeities partija, užsiklojusia istorijos dulkėmis“: „Panašu, kad ne iki galo užsiklojo“.

Tai, jog konservatorių kandidatas į Vilniaus merus, parlamentaras Dainius Kreivys liko ketvirtas, jį aplenkė darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, G. Lansbergis aiškina tuo, jog didelė konservatorių rinkėjų dalis yra, anot jo, „strateginiai balsuotojai“, renkantys, jų nuomone, laimėsiantį kandidatą ir dėl to netgi atsisako partinės preferencijos.

„Taip atsitinka, kad jei mūsų kandidatas nebuvo matomas, nesantis meras, tam tikra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų balsų atitenka tam, kuris yra pirmasis. Tokio strateginio balsavimo esame matę ir 2015 metais, matyt, panaši tendencija pasikartojo ir dabar “, – kalbėjo jis.

TS–LKD pirmininkas stebėjosi rinkėjų sprendimu išreikšti tolesnį pasitikėjimą kai kuriais savivaldybių vadovais, kuriems pareikšti įtarimai. Kaip pavyzdį jis pateikė į antrąjį turą patekusį Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską, pirmaujanti prieš antruoju likusį parlamentarą Povilą Urbšį. Anot jo, vienas iš galimų atsakų šiam reiškiniui turėtų būti partinės sistemos stiprinimas, taip pat išlyginant finansavimo, steigimo sąlygos partijoms ir komitetams.

„Kaip pajuokauja kolegos, matyt, užtenka būti teistu, dažnai rodomu per televiziją, su antrankiais, ir tuomet tu būsi išrinktas (...). Partija reaguoja, negali ignoruoti šių klausimų, o komitetas, vadovaujamas to paties „teisto už gerus darbus“ mero gali sau leisti nereaguoti, sakyti, kad viską gerai dariau, čia mane skriaudžia „konservatorių valdoma LRT“, – šaržavo jis.

Jis atkreipė dėmesį, kad visos opozicinės parlamentinės partijos kartu gavo bemaž dvigubai daugiau mandatų savivaldoje, nei valdantieji „valstiečiai“ ir jų partneriai ir tai vertino kaip galimą signalą ruošiantis kitų metų Seimo rinkimams.

Kurį kandidatą rems partija antrajame ture Vilniuje, G. Landsbergis palieka spręsti sostinės skyriui.

Sekmadienį vykusiuose savivaldos ir merų rinkimuose trys konservatorių merai išrinkti pirmajame ture, dar 15 susirungs su varžovais antrajame.

Pagal savivaldybių tarybose gautų mandatų skaičių, TS–LKD šiuose rinkimuose yra antri po rinkimų komitetų. Konservatorių skaičiavimais, partija laimėjo 270 mandatų tarybose be merų, išrinktų jau pirmajame ture.

Prieš ketverius metus į merus buvo išrinkti 11 TS-LKD atstovų, 4 jų – pirmajame ture. Partija tuomet gavo 253 mandatus tarybose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Koncervatoriai jus kgb archyvus uzslaptinot. Ko bijot .ar strybu palikuoniai busit

Ramunė

Ramunė portretas
Gana jau Lansbergiečiams, 'Šunauja' suprato, kad laikas, jiems užleisti vietą kitiems

minde

minde portretas
o kas ta anukeli renka vln turbut kanapiu apsiputes kaune uz ji neima nieks.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių