G. Landsbergis: siūlymai atiduoti dalį Ukrainos žemių Rusijai yra pavojingi Lietuvai

Pasigirstantys Vakarų šalių politikų ir ekspertų siūlymai vardan taikos atiduoti Rusijai dalį Ukrainos teritorijos yra pavojingi Lietuvai, sako užsienio reikalų ministras.

„Mums, Lietuvai, jie yra pavojingi dėl to, kad jie normalizuoja ne tik santykius su tuo režimu (Rusijos prezidento Vladimiro Putino – BNS), bet ir normalizuoja tai, ką tas režimas daro“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Gabrielius Landsbergis.

„Tai yra labai stiprus signalas visiems kitiems agresoriams, potencialiems nusikaltėliams, kad jeigu jūs padarysite nusikaltimą ir jūsų nenušluos per tris mėnesius, tada viskas tvarkoj, viskas gali likti“, – teigė jis.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, siūlymais dalį Ukrainos teritorijai pripažinti Rusijai siekiama normalizuoti dabartinę situaciją.

„Man atrodo, kad tai yra labai pavojinga tendencija. Viena vertus, mes įvardijame, kad putinistinis režimas, kuris šiandien valdo Rusiją, yra genocidinis režimas, jis pasiruošęs nušluoti žmones tik dėl to, kad jie priklauso vienai ar kitai tautai. Bet kokia normalizacija su šituo režimu man yra nesuvokiama. Ir Kissingerio, ir kiti valstybių vadovų pasisakymai ta kryptimi iš esmės yra neadekvatūs realybei, kurią šiandien matome“, – sakė G. Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad šio karo pabaiga turi būti paskelbta Kyjive.

„Kyjivas pasakys, kada jiems karas baigėsi ir kokiomis sąlygomis. Jokia Vakarų valstybė, jokia pasaulio valstybė negali pasakyti už juos, nes ukrainiečiai už šį karą moka krauju. Mes tik sumokame sąskaitas, o kai kurie net nelabai dideles. Negali būti, kad mažytę sąskaitą padengęs, tu prisiimsi atsakomybę už tai, kada Ukrainoje baigsis karas“, – kalbėjo Lietuvos ministras.

Buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris (Henris Kisindžeris) šią savaitę kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose pareiškė, kad Ukraina turėtų atiduoti dalį savo teritorijos Rusijai, jog užbaigtų karą. Jo teigimu, žeminantis Rusijos pralaimėjimas gali sukelti didesnę destabilizaciją.

H. Kissingeris tvirtino, kad idealu būtų grįžti į status quo, susiklosčiusio iki Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną.

Rusija 2014-aisiais aneksavo Krymą, o promaskvietiškų separatistų grupuotės ėmė kontroliuoti dalį ryčiausių Ukrainos sričių – Donecko ir Luhansko.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainos teritorijaGabrielius Landsbergis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių