G. Landsbergis su ES kolegomis aptars Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį Briuselyje dalyvaus Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje, kur kartu su Bendrijos kolegomis aptars Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos.

„Vis labiau aštrėjant situacijai prie Ukrainos sienos ir Rusijai atsisakant grįžti prie diplomatinio konflikto sprendimo, svarbu sutarti dėl konkrečių ryžtingų veiksmų ir priemonių, jei konflikto eskalacija didėtų“, – prieš išvykdamas į susitikimą sakė G. Landsbergis.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija sutelkė prie sienos su Ukraina apie 100 tūkst. karių. Šie manevrai sukėlė didelį nerimą Vakarų šalims, kad Maskva galbūt planuoja įsiveržti į kaimyninę šalį.

Aljansas perspėjo Maskvą, kad įsiveržimo atveju jai kiltų didelio masto „strateginių ir ekonominių“ pasekmių.

Rusų valdžia tokius nuogąstavimus neigia. Maskva pajėgų telkimą aiškina siekiu neleisti Ukrainos įtraukti į JAV vadovaujama NATO karinį aljansą, nors šiuo metu Ukraina toli gražu nėra priartėjusi prie įstojimo.

Ministrai taip pat aptars situaciją Baltarusijoje, didėjantį režimo spaudimą pilietinei visuomenei ir blogėjančią žmogaus teisių padėtį šalyje.

Susitikimo metu bus diskutuojama apie ES santykius su Vidurinės Azijos šalimis ir Afganistano krizės keliamus humanitarinius ir saugumo iššūkius regionui.

Ministrai taip pat aptars pasirengimą 2022 metų vasario 17–18 dienomis planuojamam ES ir Afrikos Sąjungos viršūnių susitikimui Briuselyje bei bendrus prioritetus, įskaitant migraciją, tvarų augimą, saugumo situaciją regione.

Briuselyje šalių diplomatijų vadovai susitiks su Kataro užsienio reikalų ministru Mohammedu bin Abdulrahmanu al Thani (Mohamedu bin Abdulrahmanu Taniu) ir aptars ES–Kataro bendradarbiavimo perspektyvas, politinę bei humanitarinę situaciją Afganistane ir jos įtaką regionui.

Užsienio reikalų tarybos išvakarėse įvyks ministrų susitikimas su Baltarusijos opozicijos atstovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

algis

algis portretas
Ar jusasilai zinote kadG LAndsbergis Lietuvos zmonems yra nieko vertas isskirus konservatorius ir nupirkta ziniasklaida.Tai nustokite cia pliurpti apie ta niekseli.

Nu

Nu portretas
Atsistatydinai, tai ir pzd na...i, kokio į Briuselį vilkaisi...

Vita

Vita portretas
Ka jis gali asilas aptarti. Kas jis toks, kad aptarinetu kur rusu armija stovi. Cha cha cha klounas.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių