G. Landsbergis su kolegomis Moldovoje aptars šios šalies stojimo į ES procesą

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį Moldovoje su kolegomis iš Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) aptars Kišiniovo stojimo į Europos Sąjungą (ES) procesą.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, ministrų vizitas rengiamas prieš spalio 20 dieną vyksiančius Moldovos prezidento rinkimus ir referendumą dėl šios šalies narystės ES.

Delegacija susitiks su Moldovos ministru pirmininku Dorinu Receanu (Dorinu Rečanu) ir užsienio reikalų ministru užsienio reikalų ministras Mihai Popsoi (Mihajumi Popsoju) bei aptars Moldovos stojimo į ES procesą bei tolesnį bendradarbiavimą.

Ministrai taip pat lankysis keliuose Moldovos regionuose, kur susitiks su visuomenės nariais ir pasidalins europine patirtimi.

Anot ministerijos, Šiaurės ir Baltijos šalys skiria ženklią paramą Moldovos reformoms, pastangoms stiprinti demokratines institucijas ir šalies energetinį saugumą, taip pat skyrė šaliai humanitarinę pagalbą. Pernai parama Moldovai siekė 128,4 mln. eurų.

Šiaurės ir Baltijos šalys taip pat yra įsipareigojusios stiprinti Moldovos atsparumą intensyvėjančių hibridinių atakų prieš referendumą akivaizdoje bei susiduriant su Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą humanitarinėms ir ekonominėms pasekmėms.

Vizito metu su Moldova bus pasirašytas susitarimo memorandumas dėl institucinių gebėjimų stiprinimo. Jis apims bendradarbiavimą, koordinavimąsi ir dalijimąsi informacija, taip pat paramą Moldovos užsienio reikalų ministerijos situacijų stebėjimo kambario modernizavimui.

Šiemet neformalų NB8 bendradarbiavimą užsienio ir saugumo srityse koordinuoja Švedija. Pastarąjį kartą Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai Moldovoje lankėsi 2023 metų balandį, kai NB8 bendradarbiavimą koordinavo Latvija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam as

Tam as portretas
Iš to buožgalvio graikas kaip iš šūdo kulka

priminkit prasom

priminkit prasom portretas
a kaip litovcai stojo i europos sajunga ar kas is moldovos jiems vadovavo ir nurodinejo

as

as portretas
graikas dar ministras
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių