G. Landsbergis su Slovakijos kolega ragina stiprinti paramą Ukrainai, spaudimą Rusijai

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis su Slovakijos kolega Ivanu Korčoku kviečia Vakarus būti vieningiems teikiant koordinuotą ir visapusišką paramą Ukrainai bei plečiant sankcijas Rusijai.

Rusijos karinę agresiją Ukrainoje, paramą šiai šaliai ir jos gyventojams, bėgantiems nuo karo, taip pat ir galimas tolesnes tarptautines Rusijai ir Baltarusijai ministrai aptarė susitikime Bratislavoje, ketvirtadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Šalių diplomatijos vadovai taip pat kalbėjosi apie NATO rytinio flango saugumo stiprinimo priemones, energetinio saugumo iššūkius bei Lietuvos ir Slovakijos dvišalius santykius.

Pasak URM, ministrai pabrėžė būtinybę būti vieningiems „teikiant koordinuotą ir visapusišką paramą Ukrainai ir jos žmonėms“, kartu užtikrinant „greitą ir stiprų atsaką į Rusijos karinę agresiją“, darant maksimalų spaudimą Rusijos režimui, plečiant ir griežtinant individualias ir sektorines sankcijas bei toliau didinant Rusijos izoliaciją.

G. Landsbergio teigimu, jokia valstybė negali likti nuošalyje, kai prieš suverenią šalį naudojama agresija, vykdomi karo nusikaltimai ir griaunama tarptautine teise grįsta pasaulio tvarka.

„Drauge turime teikti Ukrainai visą reikiamą humanitarinę ir karinę paramą. Nors Europoje jaučiamas nuovargis, privalome plėsti ir griežtinti sankcijas Rusijai. Taip pat itin svarbu imtis reikalingų priemonių siekiant atsisakyti priklausomybės nuo rusiškų energijos išteklių“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Pokalbio metu apsikeista nuomonėmis ir informacija apie sudėtingą humanitarinę situaciją Ukrainoje bei šalių veiksmus, teikiant paramą ir sprendžiant pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo klausimus.

Kalbant apie NATO atgrasymo ir gynybos sustiprinimą, aptartas progresas stiprinant NATO rytinį flangą ir tolesni veiksmai artėjant NATO viršūnių susitikimui Madride. Akcentuota būtinybė toliau siekti esminio regiono saugumą stiprinimo – dislokuotų nuolatinių karinių pajėgų regione su detaliais NATO gynybos planais.

Ministrai aptarė stiprėjančius dvišalius santykius, augantį ekonominį bendradarbiavimą, glaudesnio bendradarbiavimo perspektyvas verslo, turizmo ir kultūros srityse.

Ketvirtadienį ministras Gabrielius Landsbergis taip pat dalyvauja Bratislavoje vykstančiame „Bukarešto devintuko“ (B9) platformos užsienio reikalų ministrų susitikime. Susitikimas skirtas aptarti Rusijos agresiją prieš Ukrainą, saugumo situaciją NATO rytų flange bei pasirengimą NATO užsienio reikalų ministrų susitikimui balandžio 6−7 dienomis.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesankcijos RusijaiGabrielius Landsbergisslovakija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių