G. Landsbergis susitikime su ES ambasadoriais: Rusijos agresija jau peržengė mūsų sienas

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, penktadienį susitikęs su Lietuvoje reziduojančiais ir Lietuvai akredituotais Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriais, paragino juos priimti teigiamą sprendimą dėl 15-ojo sankcijų paketo Rusijai, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Kalbėdamas apie sankcijas, ministras akcentavo, kad būtina sustabdyti daugiausiai pelno Rusijos karo mašinai nešančias ekonomines veiklas.

„Rusija jau mus puola mūsų pačių teritorijoje – hibridinėmis, kinetinėmis, sabotažo priemonėmis kasdien tikrina mūsų ribas, bando paveikti visuomenės nuotaikas, atgrasyti nuo paramos Ukrainai. Todėl ES privalo skubiai didinti karinę, finansinę ir kitą egzistencinės reikšmės paramą Ukrainai, įskaitant amunicijos ir oro gynybos sistemų tiekimą, suteikti daugiau ginkluotės su leidimu atsakyti agresoriui jo paties teritorijoje, vykdyti karių mokymus Ukrainoje arba arčiau Ukrainos sienų. Ukrainos pergalė yra gyvybiškai svarbi visai Europai, o piktybinis paramos jai užkardymas – ne tik Ukrainos, bet ir visos ES saugumo interesų pažeidimas“, – teigė ministras.

Pasak jo, reikia suvienodinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, išplėsti ribojimus Iranui dėl balistinių raketų tiekimo Rusijai ir su agresoriumi bendradarbiaujančioms Kinijos įmonėms.

Susitikimo metu ministras taip pat paragino ES valstybes nares siekti kuo greitesnio sutarimo dėl G7 paskolos Ukrainai, kuri būtų garantuojama iš įšaldyto Rusijos turto gaunamomis papildomomis pajamomis, numatant dalį paskolos skirti karinei paramai.

Susitikime buvo pabrėžta ir būtinybė stiprinti ES gynybos pramonę. Pasak G. Landsbergio, Lietuva sieks, kad gynybos iniciatyvos papildytų NATO ir sustiprintų regiono saugumą bei būtų užtikrinta galimybė įsigyti karinę įrangą iš bendraminčių trečiųjų šalių ir NATO partnerių.


Šiame straipsnyje: karas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių