G. Landsbergis: Vilniaus rezoliuciją NATO šalys gali derinti iki paskutinės minutės

  • Teksto dydis:

Dar neaišku, dėl ko bus sutarta per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, galutinis dokumentas gali derinamas iki paskutinės minutės, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras.

„Ką pavyks sutarti, parodys trys būsimi mėnesiai ir gal, tiesą sakant, diskusijos, kurios vyks Vilniuje“, – trečiadienį žurnalistams Briuselyje sakė Gabrielius Landsbergis po NATO valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimo.

Šiame susitikime aptarta Ukrainos NATO narystės perspektyva ir praktinė parama jai kariaujant su Rusija.

Lietuvos diplomatijos vadovas tvirtino po susitikimo dėl Ukrainos narystės perspektyvos esąs šiek tiek optimistiškesnis negu buvo ateidamas į ją, tačiau jis sakė nesąs garantuotas, kad po kurio laiko pozicija vėl nepasikeis.

„Tai nuolatinis procesas, nuolatinis koalicijų būrimas, nuolatinis kalbėjimas su tais, kurie yra mažiau įtikinti ir bandymas įtikinti, kad vis dėlto tas takelis turi būti atviras“, – sakė G. Landsbergis.

Anot jo, galutinė NATO šalių pozicija gali paaiškėti tik liepą Vilniuje jau vykstant viršūnių susitikimui.

„Kaip ir pernai Madride, derybose dėl Rytų flango stiprinimo pokalbiai vyko praktiškai tuo pačiu metu, kai vadovai sėdėjo vakarienės metu. Užkulisiuose tuo metu diplomatai dėjo kablelius, braukė paskutinius brūkšnius ir ieškojo tinkamiausių žodžių būtent tai rezoliucijai, kuri buvo paskelbta po Madrido. Manau, kad panašus procesas gali vykti ir Vilniuje“, – tvirtino ministras.

Lietuvos politikai ne kartą minėjo sieksiantys, kad Vilniuje būtų užtikrintas kuo didesnis sąjungininkų buvimas regione, oro gynybos stiprinimas.

„Mano pagrindinė žinia kolegoms – kalbėti apie mūsų geografinę situaciją. Suvalkų koridorius yra ir liks viena pavojingiausių vietų NATO. Nereikia bijoti pripažinti, kad tai yra išskirtinė vieta, tokių Aljanse yra nedaug“, – teigė G. Landsbergis.

„Jam reikia ypatingo dėmesio ir ypatingo požiūrio, kaip jis būtų ginamas, kokių gynybinių elementų reikia jau dabar. Iš čia jau visa mūsų diskusija ir apie brigadą, ir apie oro, jūrų gynybą“, – sakė ministras.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis, jame tikimasi apie 40 NATO šalių-narių ir šalių partnerių delegacijų. Dalyvauti susitikime pakviestas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Per 33 metus konservatoriai vadovavo tik tris kadencijas, tą ką rašote, išpardavė socdemai. Ignitį privatizavo valstiečiai. Nerašinėkite savo rusiškos propagandos stiliumi, čia pas jus Putinas 33 metus tik gali vadovauti ir deja jokio galingo potencialo nesukurta, nuvažiavus toliau Maskvos, kažkokie viduramžiai, dar baisiau. O Kaliningrado sritis tokia skylė, kad žodžių trūksta.

Net subine

Net subine portretas
netinka nusivalyt:D:D

Kaunietis

Kaunietis  portretas
Visai nukvako broileris
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių