G. Nausėda: ES gali siųsti atstovą derėtis su Baltarusijos valdžia

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pranešė, kad Europos Sąjunga svarsto galimybę siųsti atstovą tiesiogiai derėtis su Baltarusijos valdžia.

Jis teigia tokią idėją aptaręs su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu (Šarliu Mišeliu) per pokalbį telefonu. 

Pasak G. Nausėdos, pokalbio metu taip pat aptartos galimybės surengti ES susitikimą vadovų arba ministrų lygiu dėl situacijos Baltarusijoje.

„Ch. Michelis pažadėjo grįžti su pasiūlymais, tai yra dėl galimybės pasiųsti ES atstovą tiesiogiai derėtis su Baltarusijos valdžia, organizuoti aukšto lygio ministrų konferenciją, ir taip pat Europos Vadovų Tarybos neeilinis posėdis taip pat yra galima alternatyva“, – žiniasklaidai išplatintame komentare sakė prezidentas. 

G.Nausėdos teigimu, Lietuva taip pat yra pasirengusi imtis tarpininko vaidmens sprendžiant krizę Baltarusijoje.

„Laiko neturime daug ir būtina imtis kiek galima greitesnių priemonių tam, kad procesas būtų suvaldytas ir grąžintas į civilizuotus rėmus“, – kalbėjo prezidentas.

Lietuva yra pasirengusi tarpininkauti šitam procesui – tai mus įpareigoja ir mūsų istorinis artumas, ir kaimynystė.

„Lietuva yra pasirengusi tarpininkauti šitam procesui – tai mus įpareigoja ir mūsų istorinis artumas, ir kaimynystė, ir faktas, kad iš tikrųjų esame suteikę prieglobstį opozicijos lyderiams. Todėl tikrai nepaliksime abejingi, tikrai imsimės visų įmanomų priemonių diplomatiniu lygiu užmegzti kontaktą su visomis pusėmis, kad tas tarpininkavimo procesas būtų efektyvus, nes jam reikia kelių dedamųjų: pirmiausia, pačios Baltarusijos valdžios pasirengimo kalbėtis, opozicijos atstovavimo ir, žinoma, aktyvaus tarpininkų vaidmens“, – teigė jis.

Pastarosiomis dienomis Lietuva ir Lenkija paragino surengti neeilinį ES viršūnių susitikimą dėl  situacijos Baltarusijoje.

G. Nausėdos ir Ch. Michelio pokalbis įvyko po Baltarusiją antrą naktį iš eilės krėtusių milicijos ir protestuotojų susirėmimų, išprovokuotų savaitgalį įvykusių prezidento rinkimų, po kurių buvo paskelbta, jog autoritarinis lyderis A. Lukašenka buvo triuškinama balsų dauguma perrinktas jau šeštai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marina thebault kosel

marina thebault kosel portretas
gintanas nauseda yra nerealus. Jis banguoja kaip Rusijos Kalėdų senelis. Minsko diktatoriui tereikia išpjauti astravą, o Nauseda nutylės. Svarbu žinoti, ką Svetlana nori padaryti. Mes dar nieko nežinome, išskyrus reikalauti valdžios. Ši valdžia turės ją užkariauti teikdama pasiūlymus. "Svetlana yra LOUIS XVIII pozicijoje Europoje Prancūzijos revoliucijos metu. Jis žinojo tik vieną dalyką: vieną dieną jis turėtų karaliauti. Minsko diktatorius nebus amžinas. Valdžia kris iš jo rankų. Turime pasiruošti. perėjimas.Ar ji sugebės tai padaryti? Kol kas Lietuva yra paimta įkaitais. Tai tikroji Svetlanos priėmimo realybė. Artimiausias tikslas bus kiti 3 mėnesiai. Gintanas nežino, ką "Jis jos laukia. Rūkas yra tokia situacija. Tikrai bus daug šnipų".

marina thebault kosel

marina thebault kosel portretas
kitas serijos 007 epizodas Kaune: alaus ateitis

aš portretas
pasirodo gražuoliukas priklauso juokdarių grupei
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių