G. Nausėda įžvelgia J. Bideno pasiryžimą „atversti naują puslapį“ JAV ir ES santykiuose

Prezidentas Gitanas Nausėda sako įžvelgiantis Jungtinių Valstijų (JAV) vadovo Joe Bideno (Džo Baideno) pasiryžimą „atversti naują puslapį“ JAV ir Europos Sąjungos santykiuose.

J. Bidenas ketvirtadienį dalyvavo nuotoliniame Europos Vadovų Tarybos posėdyje ir buvo pirmasis JAV vadovas, susitikęs su visų 27 ES šalių lyderiais šiuo formatu.

Pasak G. Nausėdos, ES ir naujojo JAV prezidento „dienotvarkė arba pagrindinių pasaulio problemų suvokimas yra labai labai panašus“.

„Aš matau tikrai nuoširdų ir mano kolegų Europos Sąjungoje, ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Joe Bideno pasiryžimą atversti naują puslapį ir į tą puslapį įrašyti tikrai prasmingą turinį, kuris daro mus bendraminčiais“, – sakė Lietuvos vadovas Prezidentūros išplatintame vaizdo įraše.

„Šiandien mes vėl matome sąjungininkus, strateginius partnerius, kurie kalba apie tuos pačius, labai svarbius dalykus. Ir jei ši transatlantinė sąjunga, mūsų partnerystės dvasia toliau išliks tokia stipri, kokia yra šiuo metu, manau, tikrai pasieksime labai apčiuopiamų rezultatų per artimiausius keletą metų“, – tvirtinio jis.

Anot G. Nausėdos, savo kalboje J. Bidenas akcentavo, kad „negalime jaustis saugūs, kol kuris nors iš mūsų nėra saugus“.

„Ir tai, beje, yra taikytina ne tik geopolitine prasme vienai ar kitai valstybei, bet tai yra taikytina šiandien pandemijos sąlygomis, kuomet negali būti šalių, kurios apsisaugojusios nuo koronaviruso, o kitos valstybės turi didžiulių problemų. Gyvename pasaulyje, kuriame sienos yra santykinis, realiatyvus dalykas ir dėl to turime visi rūpintis visais, priešingu atveju niekada nebūsime iki galo nugalėję pandemiją“, – teigė G. Nausėda.

Anot prezidento, J. Bidenas kėlė ir žmogaus teisių, demokratijos, pasirinkimo klausimus kalbėdamas apie Rytų partnerystės valstybes, „kurios šiandien stokoja šių vertybių“, o kai kurios stokoja „aiškios vizijos, kada jos galėtų prisijungti prie demokratinio Vakarų pasaulio net ir įgyvendinusios reformas“.

„Rytų partnerystės šalims tokie signalai, kurie ateina ne tik iš Europos Sąjungos, bet ir iš Jungtinių Amerikos Valstijų, yra nepaprastai svarbūs“, – pabrėžė G. Nausėda.

Prezidentūros pranešime spaudai teigiama, kad prezidentas taip pat atkreipė dėmesį jog JAV „principingai vertina Rusijos veiklą, nukreiptą prieš Vakarų demokratijas“ ir tai yra „geras ženklas Lietuvai“.

„Požiūriu į Rusijos grėsmes Lietuva ir JAV – vienmintės, sutaria ir palaiko viena kitą“, – teigė prezidentas.

Jo teigimu, klimato kaitos, žaliosios ir skaitmeninės ekonomikos temos „taip pat daro mus bendraminčiais“.

J. Bideno kreipimasis į Bendrijos šalių lyderius yra naujas posūkis Vašingtonui ir Briuseliui siekiant pataisyti santykius po dramatiškų diplomatinių kovų per Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimo erą.  

Vis dėlto pagrindinė EVT darbotvarkė buvo skirta Europoje vėl kylančios COVID-19 bangos suvaldymui, stringant vakcinų tiekimui bei skiepijant gyventojus lėčiau, nei planuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gytanytė ižvelge

Gytanytė ižvelge portretas
o, kad patys šitą soceukonslagerį sukūrė tai nesimato?

manau

manau portretas
Eiliniai "makaronai" eiliniams piliečiams, tiems, kurie aklai tiki viskuo kas rašoma ar kalbama, tiems kurie nežvelgia giliau ir neieško priežasčių visiems dabartiniams įvykiams.

AMERIKA PRIĖJO LIPTO GALĄ

AMERIKA PRIĖJO LIPTO GALĄ portretas
Šiandien Amerika atskleidė tikrą savo valstybės supuvimo laipsnį. Pirmiausiai - tai parodė Prezidento rinkimai. Ir antra - jų bėjėgiškumą, kovoje su koronavirusu. O senuko Baideno pasakėlės apie "gerus santykius" su Europa - tai tik tokiems parsidavėliams, kaip landsberginė šutvė ir Nausėda. Amerika jau ne pirmą šimtmetį save laiko pasaulio bamba ir jokia kita valstybė santykiuose su tais teroristais bus tik pastumdėlio vietoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių