G. Nausėda: J. Bidenas gali norėti priimti sprendimus, kurie keistų karo Ukrainoje eigą

Šalies vadovas Gitanas Nausėda viliasi, jog Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Joe Bidenas, prieš baigdamas savo kadenciją, bus suinteresuotas priimti sprendimus, galinčius pakeisti Ukrainoje vykstančio karo eigą.

„Galbūt tam tikros viltys, kad sprendimas dėl NATO galėtų būti priimtas artimiausiu metu, yra susiję su tuo, kad persiritome į tą politinį ciklą Jungtinėse Amerikos Valstijose, ir prezidentas Joe Bidenas gali norėti ir būti suinteresuotas prieš pabaigdamas savo kadenciją priimti tam tikrų svarbių, stiprių žingsnių, kurie iš esmės pakeistų status quo šiame kare“, – LRT televizijai sakė G. Nausėda.

Anot jo, šie sprendimai apimtų leidimą naudoti ilgojo nuotolio raketas, paramą ginklais bei kvietimą Ukrainai stoti į NATO.

„Pirma – leidimas naudoti ilgojo nuotolio raketas, būtent bombarduoti karinius taikinius Rusijoje. Tai Ukrainai yra be galo svarbu, kadangi tai leistų gerokai susilpninti Rusijos puolamąjį arsenalą. Antrasis elementas – Ukrainos parėmimas labai konkrečiais ginklais, ir trečia – tai Ukrainos pakvietimas į NATO“, – vardijo prezidentas.

Šalies vadovas viliasi, kad situacija paaiškės spalio 12 d., susitikimo Ramšteine metu.

„Kiek tos viltys yra pagrįstos, kol kas atsakyti yra sunku. Aš labai tikiuosi, kad tam tikrų signalų prezidentas Joe Bidenas pasiųs ir Ramšteine numatytame spalio 12 dienos susitikime, kuriame man teks dalyvauti“, – sakė G. Nausėda

„Tikiuosi, kad Jungtinės Amerikos Valstijos pateiks šiek tiek daugiau informacijos negu tradiciškai pateikia, teigdamos, kad jos remia Ukrainą, tačiau tam tikrų sprendimų, kurių labai laukia Ukrainos pusė, mes vis dar neturime“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Demokratų prezidentas praėjusią savaitę paskelbė, kad žada skirti beveik 8 mlrd. dolerių karinei pagalbai, įskaitant 5,5 mlrd. dolerių, kurie turi būti patvirtinti iki pirmadienio, kai baigsis JAV fiskaliniai metai.

J. Bideno pareiškime sakoma, kad „padidinta saugumo pagalba Ukrainai“ „padės Ukrainai laimėti šį karą“.

J. Bidenas taip pat paskelbė, kad Vašingtonas aprūpins Ukrainą tolimojo nuotolio amunicija „Joint Standoff Weapon“ (JSOW), ir sušaukė sąjungininkų aukščiausiojo lygio susitikimą Vokietijoje spalio mėnesį.

Tačiau Baltieji rūmai nugesino Ukrainos viltis, kad V. Zelenskio vizitas padės pasiekti seniai užsibrėžtą tikslą – gauti leidimą šaudyti į Rusijos teritoriją Vakarų gamybos ilgojo nuotolio raketomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Gali norėti, gali nenorėti, o koks vasalų reikalas - nuspėti?

idomu

idomu portretas
Sakė asmeniškai- patyliukais?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių