G. Nausėda: jeigu karantino priemonės neduos rezultato, bus svarstomi griežtesni apribojimai

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad sprendimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo priklausys nuo koronaviruso atvejų skaičiaus kitimo. Visgi šalies vadovas pabrėžia, kad, jeigu įvestos griežtesnės karantino priemonės neduos reikiamo rezultato, pasak jo, galimai bus svarstoma ir apie dar griežtesnius draudimus.

„Aš manau, kad viskas priklausys nuo skaičių. Tikrai tokia situacija, kokia yra dabar, yra nepatenkinama ir ne tik susirgimų skaičius, ne tik didėjanti įtampa mūsų ligoninėse ir, beje, ne tik koronavirusu sergančių pacientų, bet ir dėmesys kitiems pacientams mažėja atitinkamai“, – interviu Delfi teigė G. Nausėda.

„Bet, jeigu situacija išlieka tokia, kokia yra dabar, ir tos priemonės neduoda reikiamo rezultato, tai, aš manau, kad galime svarstyti ir dar griežtesnius apribojimus, priemones, nes toks ir yra mūsų tikslas“, – pridūrė jis.

Viskas priklausys nuo skaičių.

Prezidentas taip pat atkreipia dėmesį į išaugusį mirtingumo lygį ir akcentuoja, kad lietuviai yra maža tauta, kuri privalo branginti kiekvieną gyvybę.

„Gaila, kad praėjo nemažai laiko, kol tai tapo visiškai akivaizdu ir šiandieną turbūt jau būtų tikrai nebepadoru diskutuoti, ar čia mes ne per griežtai, ar mes galėtume dar truputį demokratiškai pasvarstyti. Nebėra laiko, kada svarstyti, reikia daryti tai, ką turėjome daryti gerokai anksčiau“, – akcentavo šalies vadovas.

Viliasi, kad įsiklausys į ekspertus

G. Nausėda viliasi, kad naujoji Vyriausybė, priešingai nei jos pirmtakė, prieš priimdama sprendimus dėl COVID-19 pandemijos valdymo labiau įsiklausys į ekspertų rekomendacijas ir pasiūlymus.

„Mes nuolat bendraujame įvairiais būdais ir su medikais, ir su mūsų Vyriausybe, ir su sveikatos ekspertais, kuriuos subūrėme į sveikatos ekspertų grupę. Ko aš labiausiai norėčiau pasiekti – kad vis dėlto ne tik žodžiais deklaruotume pagarbą mokslui, profesijai, bet ir darbais. Ir šioje vietoje, deja, esu priverstas konstatuoti, kad buvo tokių momentų, kai pagalvodavau, kad valdžia – sau, o ekspertai – sau“, – interviu Delfi teigė G. Nausėda.

„Tai yra valdžia galvoja, kad ekspertai yra kažkoks paralelinis traukinys, kuriame vyksta svarstymai, diskusijos, teikiami kažkokie siūlymai, o štai mūsų traukinys važiuoja savo vėžėmis, ir galbūt mes atsižvelgsime, per langą pasiklausysime, ką jie ten siūlo, bet veikiausiai važiuosime taip, kaip esame numatę“, – pridūrė prezidentas.

Šalies vadovo teigimu, toks valdžios elgesys yra netinkamas. Todėl G. Nausėda viliasi, kad naujajai Vyriausybei pavyks labiau atsižvelgti į ekspertų rekomendacijas ir pasiūlymus.

„Labai tikiuosi, kad šiai naujai Vyriausybei vis dėlto pavyks atsisakyti tokio požiūrio ir sveikatos ekspertų rekomendacijos bus ne tik rekomendacijos, bet tie pasiūlymai, kurie guls ir į valdžios sprendimus“, – pabrėžė G. Nausėda.

Nesijaučia delsęs tvirtindamas ministrus

Prezidentas sako, kad pagrįstai išnaudojo iš esmės visą jam numatytą laiką tvirtinant naujosios Vyriausybės ministrus. Todėl, įsitikinęs šalies vadovas, tie, kurie norėjo jį šiame procese paskubinti, tiesiog bandė spausti prezidentą. G. Nausėdos teigimu, net įvertinus COVID-19 kontekstą, greičiau priimti sprendimus dėl premjerės Ingridos Šimonytės siūlytų ministrų tikrai nereikėjo.

„O kur mes būtume nuskubėję? Turbūt visi puikiai žinome, kad Vyriausybė nėra tvirtinama kaip ministrai. Vyriausybė buvo patvirtinta tvirtinant Vyriausybės programą mūsų Seime, ir tai buvo padaryta antradienį. Pirmadienį ant stalo guli prezidento dekretas su visu Ministrų Kabinetu, neišskisiant nė vieno. Žinote, esant ankstesniems prezidentams kartais Ministrų Kabinetai būdavo patvirtinami be kai kurių ministrų. Mano atveju visi ministrai buvo patvirtinti“, – interviu Delfi sakė prezidentas.

„Mes išnaudojome visą laiką, nes nenorėjome, kad šis procesas būtų butaforinis. Aš galėjau „prasukti“ visus ministrus – atsiprašau už išsireiškimą – per porą dienų“, – pridūrė G. Nausėda ir pabrėžė esąs patenkintas tuo, kaip buvo užbaigtas Vyriausybės formavimas.

„Aš esu patenkintas šiuo procesu ir jo rezultatu. O tas noras mus paskubinti galbūt kilo ir iš to, kad norėta paspausti prezidentą, kad jis per daug nesiaiškintų, kad jis patvirtintų tai, kas yra pateikta“, – sakė prezidentas.

Gitanas Nausėda/P. Paleckio (Fotobanko) nuotr.

Politinė konkurencija

G. Nausėda sako, kad COVID-19 pandemijos sąlygomis Lietuvos politinės jėgos turėtų susitelkti ir kuo labiau ieškoti bendresnių sprendimų reaguojant į kilusią sveikatos bei ekonomikos krizę.

„Mes turėtume susėsti prie bendro stalo ir sakyti: šie žingsniai yra absoliučiai būtini ir baikime vienas kitam kaišioti kojas“, – interviu Delfi teigė G. Nausėda, kartu pažymėdamas, kad dės pastangas, jog taip ir įvyktų.

„Tiek, kiek tai priklausys nuo manęs, tikrai stengsiuosi šitą politinės kultūros elementą diegti Lietuvos visuomenėje. Ar tai pavyks man vienam? Manau, man tikrai reikia pagalbos ir iš mūsų žmonių (...). Nes priešingu atveju toliau gyvensime susipriešinimo visuomenėje nuotaikomis, o tai dabar būtų tiesiog pernelyg didelė prabanga“, – teigė jis.

„Galbūt politinės konkurencijos niekas negali išjungti, bet suvokiant, kokia yra situacija, ir kad tai tikrai yra unikali situacija – turėtume lygiai taip pat suvokti, kad ir ta politinė konkurencija dabartinėmis sąlygomis turėtų įgyti kitokių formų, ne tokių destruktyvių, ne sėdėjimo apkasuose ir mėtymo vienas į kitą akmenimis formų. Tikrai šito sau dabar negalime leisti“, – pridūrė prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Rinkimai buvo svarbiau uz viska kai virusas kaip pasiutes jau plito. Bet ne,negalim uzdaryti visko,eikit zmones,gruskites balsuoti.... Turim la turim....

xzva

xzva portretas
Dieta yra paskutinis šimtmetis! Norėdami numesti svorio, nebereikia laikytis griežtų dietų. Sužinojau apie naują ir sveiką svorio metimą - bit.do/ketolt Išbandžiau tiek daug dalykų: visas dietas, fizinį pasirengimą, na, sugebėjau numesti 2–3 kg, o naudodamas šią priemonę numečiau 15 kg. Aš jaučiuosi puikiai! Aš patariu visiems!zx

Anonimas

Anonimas portretas
Negasdink, isgama. Ne tokiu idiotu matem. Sitas dolbajobas kviecia zmones sukilti revoliucijai. Dapiso jusu melas ir issidirbinejimai. Liaudis jau pradejo juodai galvoti ....
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių