Pereiti į pagrindinį turinį

G. Nausėda: keletą mėnesių mes nerandame sprendimo

2023-12-19 10:25
DMN inf.

Pasirengimą brigadai dislokuoti aptarė ir prezidentas Gitanas Nausėda su Vokietijos gynybos ministru Borisu Pistoriumi. Prezidentas pabrėžė Lietuvos įsipareigojimą parengti reikiamą infrastruktūrą. Pasak šalies vadovo, Lietuvoje pasirengimo darbai vyksta sparčiai ir sklandžiai, yra visuotinis sutarimas investuoti į infrastruktūrą ir ją parengti kuo greičiau, praneša LNK.

Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Ginčai išliko dėl sąnaudų pasidalijimo, operacinių detalių, tam tikrų terminų. Be abejo, dar reikia pasirašyti techninio lygio dokumentus. Tai bus padaryta jau pirmąjį kitų metų pusmetį. Gairės ir jų pasirašymas sutvirtina tai, ką mes pasirašėme prieš pusantrų metų komunikate su Vokietijos kancleriu. Iš esmės, praėjo tik pusantrų metų nuo komunikato atsiradimo. Šiandien mes jau kalbame apie labai konkrečius darbus ir labai konkrečius įsipareigojimus. Siūlyčiau pažiūrėti į šį dalyką šiek tiek iš distancijos ir įvertinti, kokį didelį kelią mes jau nuėjome. Taip, kelio dar liko. Galvoju, kad kitų metų pirmąjį pusmetį mes galėsime pasirašyti ir kitus susitarimus. Manau, kad gebėsime atlikti tuos darbus, kuriuos esame įsipareigoję padaryti iki 2026 m. Iki 2027 m. turėtume visiškai užbaigti šitą procesą. Finansai tam yra, politinė valia tam yra. Esu įsitikinęs, kad Vyriausybių bei valdžių kaita neturės tam jokios įtakos. Aš tą ir pasakiau Vokietijos gynybos ministrui“, – sakė G. Nausėda.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dar vienas užsienio politikos klausimas ir institucijų susikirtimas ambasadoriaus Lenkijoje klausimu. Kada Lietuva turės atstovą Varšuvoje ir kodėl mes jo vis dar neturime?

„Pirmiausiai, kyla abejonių dėl paties proceso skaidrumo. Suprantu, kad likus nedaug mėnesių iki šitos Vyriausybės kadencijos pabaigos, padidėja noras pasirūpinti savo ateitimi. Atsiranda žmonių eilė, kurie išsirikiuoja prie ambasadų – ypatingai didesnių valstybių ambasadų. Man svarbiausia, kad tai būtų organizuota konkursiniu pagrindu. Užsienio reikalų ministras pažadėjo, taip ir bus. Tačiau po tų konkursų išaiškėja, kad visi kandidatai, kurie dalyvavo, kažkur pasimetė pakeliui ir vėl siūlomos tos pačios kandidatūros, kurios buvo netinkamos, nes neturi lenkų kalbos įgūdžių. Tada man kyla klausimas, ar čia nuoširdus procesas ambasadoriaus atrankoje, ar, viso labo, tai tik proceso imitacija? Jeigu yra imitacija, jei norima pasirūpinti parašiutais, tai prezidentūroje mes parašiutų nesiuvame. Galbūt karinėse bazėse ar dar kur nors yra užsilikę. Mes nesiuvame parašiutų ir norime, kad šitas procesas būtų skaidrus“, – teigė prezidentas.

Užsienio reikalų ministras sako, kad derinimas pradėtas prieš pusantrų metų. Premjerė teigia, kad dalis pasiūlytų kandidatų moka lenkų kalbą. Kur tada problema?

„Apie kokius pusantrų metų mes kalbame, jei ponas Edvardas Borisovas pabaigė savo vaisingą veiklą ambasadoriaus pozicijoje prieš keletą mėnesių. Kai kurie kandidatai į prezidentus šneka apie metus. Kalba eina, kad keletą mėnesių mes nerandame sprendimo“, – sakė G. Nausėda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų