G. Nausėda: Lenkija – strateginė Lietuvos saugumo partnerė

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityje – itin glaudus. Mūsų šalys yra įvardijusios Rusiją nesantaiką kurstančia ir agresiją demonstruojančia grėsme, tad jos akivaizdoje mūsų šalių tarpusavio parama ir bendras pasiruošimas atgrasymui ypač svarbus, teigė prezidentas Gitanas Nausėda, susitikęs su Lenkijos ir Lietuvos gynybos ministrais ir kariuomenių vadais.

Susitikime dalyvavo Lenkijos nacionalinės gynybos ministras Mariuszas Baszczakas, Lenkijos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Raimundas Andrzejczakas, ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska, Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Susitikime apžvelgta dvišalio bendradarbiavimo situacija nacionalinio saugumo klausimais ir aptarti deklaracijos dėl dvišalės partnerystės stiprinimo tikslai.

Susitikimo metu tai pat aptartas NATO sąjungininkų dėmesys regionui: JAV dislokuotų pajėgų Lenkijoje ir Lietuvoje mastas bei ginkluotė, NATO reformų klausimai.

„JAV pajėgų buvimas turi strateginę reikšmę, tiek kaip atgrasymo, tiek kaip viso regiono gynybos garantas“, – pridūrė Lietuvos vadovas.

Taip pat kalbėta ir apie regiono parengtį oro gynybos srityje, Suvalkų koridoriaus saugumo situaciją, karinių pratybų planus.

Trečiadienį Vilniuje, Valdovų rūmuose, vyksta  pirmoji Lietuvos ir Lenkijos gynybos ministrų taryba.

Lietuvos ir Lenkijos gynybos ministrų taryba surengta siekiant įgyvendinti bendrą Lietuvos ir Lenkijos prezidentų deklaraciją dėl partnerystės saugumo srityje, kuri buvo paskelbta 2019 m. vasario 21 d. Deklaracijoje sutarta bendromis jėgomis siekti regiono gynybai kertinių tikslų dvišaliu, NATO ir ES pagrindu.

Intensyvūs dvišaliai santykiai karinėje srityje plėtojami nuo 1993 metų. Vienas naujausių Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo gynybos srityje pavyzdžių – 2019 m. pasirašytas dvišalis susitarimas dėl saugaus ryšio, skirtas keistis radarų duomenimis.

Lenkija taip pat yra viena aktyviausių NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaujančių šalių – šalis jau devynis kartus siuntė karinių oro pajėgų karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių erdvės.

Nuo 2003 m. Lietuva dalyvauja Lenkijoje esančio NATO Šiaurės-Rytų korpuso veikloje. Tiek Lenkijoje, tiek Lietuvoje vyksta reguliarios tarptautinės pratybos, kuriose dalyvauja Lenkijos ir Lietuvos kariai.

Dvišalis Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas plėtojamas ir Europos Sąjungos formatu. 2018 metų lapkritį Lenkija prisijungė prie Lietuvos inicijuoto ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų kūrimo projekto.

Lietuva su Lenkija ir Ukraina nuo 2014 m. yra įsteigusios ir vysto bendrą karinį projektą – trišalę brigadą LITPOLUKRBRIG, kurios vadavietė įsikūrusi Ščecine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jk

jk portretas
koks is ju partneris? kol neatsiprase uz vilnijos okupaciją.Net seime rusai tra lenku sajungininkai.Kam dirba koloradas,autonomininkas Tomasevskis? manau kad ne Lietuvai

tik

tik portretas
nedaryk propogandos /rusai puola/ kad netektu begti su visa prisiplakeliu gauja kartu su magnute geriau patykek Pakso logisku mastymu kuris labai nepatinka tokiems sorosams kurie ir griauna viska kitu rankomis bet tau dzin juk marionetes nemasto o vykdo nurodymus /pono/ kuris ja iformino tik trumpas atidave Jeruzale o pats visa salele darai poligonu o musu vaikus ir jau anukus patranku mesa tai zmogeli atsibusk nes matosi nera laiko stebet politynius ivykius ir daryti isvadas paciam tai panasiai kaip trumpas geras finansininkas bet ne politikas.......

...

... portretas
"Lenkai - strateginiai Vilniaus krašto OKUPANTAI".
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių