G. Nausėda: Lietuva gynybai kasmet turėtų skirti bent iki 3,5 proc. BVP

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva gynybai kasmet turėtų skirti bent 3,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Mano pageidavimas ir tikrai tvirtas noras, kad nenusileistume žemiau 3 proc. BVP lygio ir pagal galimybes kiekvienais metais didintume bent iki 3,5 procento“, – penktadienį po susitikimo su Seimo valdyba sakė šalies vadovas.

„Mes jau vertinome, kiek reikėtų pasiekti, kad mūsų planai tiek dėl Lietuvos kariuomenės modernizavimo, tiek dėl sklandaus Vokietijos brigados priėmimo būtų įgyvendinti“, – teigė jis.

Anot prezidento, užsibrėžtiems tikslams pasiekti išlaidos gynybai turėtų būtų didinamos „ne vienerius metus, o metai iš metų“.

Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kartojo matanti poreikį papildyti 2022 metais pasirašytą susitarimą dėl saugumo ir gynybos, numatant ir ilgalaikius tvarius šaltinius krašto apsaugos finansavimui didinti.

„Pavienės mokestinės iniciatyvos ilgalaikio poreikio didinti finansavimą neišspręs, o atsakomybę už mūsų saugią ateitį jaučiančios politinės jėgos turėtų siekti konsensuso šiuo labai svarbiu klausimu“, – kalbėjo Seimo vadovė.

Dabartiniame susitarime dėl saugumo ir gynybos nėra įrašyta konkrečių įsipareigojimų dėl gynybos finansavimo, tačiau Seimas šiemet nusprendė pakelti dalį mokesčių, kad jis pasiektų bent 3 proc. bendrojo vidaus produkto.

Skyrus dar papildomų lėšų, šiemet asignavimai krašto apsaugai jau yra pasiekę apie 3,2 proc. BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mes

Mes  portretas
rinkom Prezidentą kad rūpintusi Lietuvos žmonių gyvenimu o ne kažkokiais ukrų benderovcų fašistais, Lietuvos mokesčių mokėtojams ukrų fašistai mažiausiai rūpi arba visai nerūpi, ir labai gerai kad RUSIJA dubasina tuos ukru fašistus

Kartais

Kartais  portretas
Charia ne triesnit

Juokas pro ašaras

Juokas pro ašaras portretas
Gerai JAV mauna kelnes Europos Sąjungai - dabar pirksit ir pirksit pasenusią ginkluotę iš mūsų
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių