G. Nausėda: Lietuva pasirengusi su JAV siekti taikos ir stabilumo pasaulyje

Lietuva yra pasirengusi drauge su sąjungininkais siekti užtikrinti taiką ir stabilumą pasaulyje, antradienį minint Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių šimtmetį ir Benjamino Sumnerio Welleso (Bendžamino Samnerio Veleso) deklaracijos 82 metų sukaktį sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Su Jungtinėmis Valstijomis tiesiogiai siejame ir tarptautine teise grindžiamos pasaulio tvarkos kūrimą po Antrojo pasaulinio karo. Su šios tvarkos išlikimu mes šiandien tvirtai siejame savo šalies saugumą ir žmonių gerovę. Todėl esame pasirengę petys į petį su sąjungininkais dalyvauti užtikrinant taiką ir stabilumą pasaulyje“, – minėjimo metu kalbėjo šalies vadovas.

Pasak prezidento, autoritariniai režimai ignoruoja tarptautinės teises normas, laužo sutartis, todėl Lietuvos ir JAV dvišalis bendradarbiavimas yra ypač svarbus Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste.

„Todėl nuoširdžiai džiaugiuosi galėdamas pasakyti, kad Lietuva ir Jungtinės Valstijos šiandien, kaip ir prieš 100 metų, žvelgia viena kryptimi“, – sakė jis.

Lietuva ir Jungtinės Valstijos šiandien, kaip ir prieš 100 metų, žvelgia viena kryptimi.

„Mes esame pasiruošę kartu siekti, kad pasaulyje būtų daugiau laisvės, teisingumo ir teisės viršenybės“, – kalbėjo prezidentas.

Prezidentas pažymėjo, jog Lietuva visada jautė palankų JAV požiūrį, paramą.

„Griežtai pasmerkusios neteisėtus Sovietų Sąjungos veiksmus, Jungtinės Valstijos aiškiai pasisakė už Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybę. Iki šiol mename, kad Lietuvos ambasada Vašingtone nepertraukiamai veikė iki pat nepriklausomybės atgavimo“, – sako G. Nausėda.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas (Robertas Gilkristas) renginyje pažymėjo, jog grėsmių akivaizdoje demokratinėms valstybėms svarbu laikytis drauge.

„Bendrų grėsmių ir autokratinių režimų iššūkių mūsų saugumui ir bendroms demokratinėms vertybėms akivaizdoje, mes laikomės išvien su jumis, esame pasiryžę užtikrinti abipusę ekonominę gerovę, nesitaikstyti su ekonomine prievarta, stiprinti mūsų transatlantinius santykius ir mūsų vienybę su sąjungininkais“, – sakė jis.

Diplomatas pažymėjo, jog JAV toliau palaikys Baltijos šalių saugumą.

„Madrido viršūnių susitikime prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paskelbė apie didesnį JAV indėlį į Baltijos šalių saugumą ir apie tai, kad JAV nuolat laikys savo kariuomenes pajėgas dislokuotas Lietuvoje ir Baltijos jūros regione“, – pridūrė jis.

Minėjimas antradienį vyko Vilniuje esančioje Vašingtono aikštėje. Renginyje dalyvavo pora šimtų žmonių, garbės kuopos pakėlė Lietuvos ir Jungtinių Valstijų vėliavas.

1918 metais apie valstybės atkūrimą paskelbusią Lietuvą JAV de jure pripažino 1922 metų liepos 28 dieną. 1940-aisiais Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą JAV valstybės sekretorius S. Wellesas pareiškė, kad JAV nepripažįsta trijų Baltijos valstybių sovietinės aneksijos, o šių šalių diplomatinės ir konsulinės įstaigos gali tęsti veiklą. 

 

 


Šiame straipsnyje: prezidentasGitanas NausėdaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

EILINĮ KARTĄ PRAJUOKINO

EILINĮ KARTĄ PRAJUOKINO portretas
Kokia ta Lietuva "svarbi" tokiai pasaulinės reikšmės misijai...Lietuva su JAV...Mūsų Nausėdai jau visiškai maumonėlis suminkštėjo....

tai

tai portretas
Apie 800 000 nužudytų gyventojų okupaciniame kare užpuolus Iraką, prisidėjo ir LT aitvarai - rankos nekaltų žmonių krauju pramirkusios.

pagalvojus

pagalvojus portretas
Vietnamas, Korėja, Eritrėja, , Grenada, Kombodža, Libija, Sirija, Jemenas, Afganistanas, Jugoslavija, Irakas....plius šusnis įvykdytų perversmų, tame tarpe ir Ukrainoje.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių