G. Nausėda pristatė trijų punktų planą krizei Baltarusijoje spręsti

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasiūlė Baltarusijoje įkurti nacionalinę tarybą iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų, siekiant spręsti krizę šalyje.

Šalies vadovas spaudos konferencijoje pranešė tokią iniciatyvą aptaręs su Lenkijos ir Latvijos prezidentais.

G. Nausėdos teigimu, jei Minskas pritartų šiai iniciatyvai ir paleistų sulaikytuosius bei nutrauktų smurtą, Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos prezidentai galėtų imtis tarpininkavimo misijos.

Noriu pateikti trijų punktų planą, kuris galėtų tapti preliudija regiono prezidentų tarpininkavimui sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje.

„Noriu pateikti trijų punktų planą, kuris galėtų tapti preliudija regiono prezidentų tarpininkavimui sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje. Šio plano sudėtinės dalys yra trys. Pirma, Baltarusijos valdžios institucijos nutraukia prievartos naudojimą prieš savo piliečius ir deeskaluoja situaciją. Antra, Baltarusijos valdžia paleidžia suimtuosius, kurių jau skaičiuojama tūkstančiais, visus protesto dalyvius, kurie iki šiol patyrė represijas. Trečias punktas, Baltarusijos institucijos, Baltarusija atnaujina dialogą su savo pilietine visuomene. Kaip tinkamas sprendimas šia kryptimi galėtų būti tam tikros nacionalinės tarybos formavimas iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų, kurio priedermė ir tikslas būtų ieškoti sprendimų išeiti iš krizės vidutiniu laikotarpiu. Jei šie punktai būtų tinkami diskusijai pradėti, tiek Latvijos prezidentas, tiek Lenkijos prezidentas žiūri palankiai į šią iniciatyvą ir sutiktų tarpininkauti kartu su manimi deeskaluojant šitą situaciją ir krizę, besiklostančią Baltarusijoje“, – žurnalistams sakė Lietuvos prezidentas.

„Tiek Latvijos prezidentas, tiek Lenkijos prezidentas žiūri palankiai į šią iniciatyvą ir sutiktų tarpininkauti kartu su manimi deeskaluojant šitą situaciją ir krizę, šiuo metu besiklostančią Baltarusijoje“, – sakė prezidentas.

Jis nedetalizavo, ką tiksliai siūlytų į savo minimą nacionalinę tarybą.

Prezidentas sakė, kad šis planas bus pateiktas Minskui, o jei šis jį atmes, toliau būtų svarstomas sankcijų Minskui klausimas ES ar nacionaliniu lygiu.

„Be abejo, pasistengsime užmegzti kontaktą su kitomis derybų pusėmis ir įvertinti, koks yra jų pasirengimas spręsti šį konfliktą. Manau, toks ir turėtų būti mūsų kelias, t.y. pradėti nuo sprendimo paieškos taikiuoju būdu ir stengtis, kad problema būtų išspręsta mažiausiai skausmingu būdu“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Tačiau jei ši iniciatyva būtų sutikta neigiamai, taip gali atsitikti, be abejo, lieka visos kitos alternatyvos, apie kurias šiuo metu ir Lietuvoje, ir Europos Sąjungoje yra diskutuojama – čia aš kalbu ir apie sankcijas tiek ES, tiek nacionaliniu lygiu“, – pridūrė jis.

Prezidentas sako, kad procesas derantis dėl bendrų ES sankcijų „nėra labai spartus ir jo baigtis nėra žinoma“. Anot jo, antradienio pokalbis su Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesu Micheliu (Šarliu Mišeliu) telefonu „jau davė rezultatų“ – penktadienį rengiama ES Užsienio reikalų ministrų taryba.

„Ten bus svarstomas sankcijų klausimas. Tačiau sprendimas dėl sankcijų gali būti ir nepriimtas, o net jei ir būtų priimtas, užtruks laiko, kol jis bus galutinai patvirtintas. Todėl jei sankcijos Europos lygiu nebūtų patvirtintas, lieka kitas būdas – taikyti nacionalines sankcijas. Tačiau patys suvokiame, kad jų poveikis būtų kur kas mažesnio masto (...). Stipriai abejotina, ar sankcijų taikymas gali operatyviai nutraukti kraujo praliejimą, kuris vyksta šiuo metu, šiomis valandomis, šiomis dienomis“, – tvirtino G. Nausėda.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Tai realiai kas darosi Baltarusijoje? Skaitant Nausėdos ir kitų Lietuvos savamokslių pasisakymus, atrodo, kad Baltarusijoje kažkas darosi, ko anksčiau nebuvo. Kokia yra realybė? "Jau dabar protestų judėjimas prarado šiek tiek garo, bent jau viešai gatvėse. Šios savaitės antradienį buvo mažiau demonstracijų, trečiadienį - dar mažiau. Antradienį socialinėje žiniasklaidoje planuojamas streikas nebuvo plačiai paplitęs. Milicijos veiksmai rodo, kad šios pajėgos liko ištikimos ponui Lukašenkai, padidindamos tikimybę, kad jis liks valdžioje. Kinija patvirtino Baltarusijos rinkimų rezultatus, kaip ir Rusija, tradiciškai artimiausia Minsko sąjungininkė, nepaisant pastarojo laikotarpio įtampos. Prezidentas Vladimiras V. Putinas pasveikino poną Lukašenką su pergale." Lapė, šokinėdama nepasiekusi vynuogių, nusprendė, kad tos vynuogės rūgščios. O kaip Nausėda?

patarimas jankių skudurui nuosėdai-nelįsk ne į savo kelnes!

patarimas jankių skudurui nuosėdai-nelįsk ne į savo kelnes! portretas
liaudiesmenas taškas livejournal taškas com

Anonimas

Anonimas portretas
Mistika, visiška mistika. Nausėda sako, kurti tarybą iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų, įvardykit konkrečiau kas tie pilietinės visuomenės atstovai. Juk nieks nepasiskelbė atstovu , lieka tik ši moteris kur dalyvavo rinkimuose. Gal kas žino kas tie atstovai. Keistai atrodo tokia ne konkreti mūsų prezidento veikla. T
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių