G. Nausėda: Rusija turi atsakyti už prievartinį ukrainiečių vaikų išvežimą

  • Teksto dydis:

Rusija turi atsakyti už iš okupuotų Ukrainos teritorijų prievarta išvežtus vaikus, sako prezidentas Gitanas Nausėda, dalyvavęs pirmadienį UNESCO rengtame Švietimo viršūnių susitikime.

„Ukrainiečių mokytojai yra verčiami vartoti rusų kalbą ir mokyti pagal rusišką mokymo programą. Ukrainiečių vaikai prievarta vežami į Rusiją, kurioje juos įsivaikina rusų šeimos. Rusija turi atsakyti už šiuos smerktinus veiksmus“, – Prezidentūros pateiktoje kalboje sakė šalies vadovas.

Švietimo viršūnių susitikime G. Nausėda taip pat pabrėžė siekį visiems vaikams užtikrinti kokybišką ugdymą, aptarė švietimo transformaciją globalių pokyčių akivaizdoje, karo kontekste švietimui kylančius iššūkius.

Ukrainiečių vaikai prievarta vežami į Rusiją, kurioje juos įsivaikina rusų šeimos. Rusija turi atsakyti už šiuos smerktinus veiksmus.

Šalies vadovas akcentavo, kad svarbu sudaryti ukrainiečių vaikams sąlygas mokytis priimančiosiose šalyse, tačiau būtina pradėti galvoti ir apie tinkamo mokyklinio ugdymo atkūrimą Ukrainoje.

Jis pažymėjo, kad nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios Lietuva suteikė prieglobstį daugiau kaip 65 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių, iš kurių daugiau nei 24 tūkst. – nepilnamečiai.

G. Nausėda savo kalboje teigė, jog ukrainiečių socialiniams, kultūriniams ir švietimo poreikiams tenkinti Vilniuje atidarytas Ukrainos centras, o Lietuvos valstybinės ir savivaldybių švietimo įstaigos užtikrina jų vaikams visavertį ugdymą bei švietimo pagalbą.

Prezidentas taip pat nurodė, kad Lietuva padės Ukrainai atstatyti per karą sugriautas mokyklas ir vaikų darželius.

G. Nausėda šiuo metu lankosi JAV, antradienį prezidentas Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JT GA) 77-ojoje sesijoje kreipsis į pasaulio lyderius.

Šalies vadovo patarėja Asta Skaisgirytė Žinių radijui antradienį teigė, kad JT GA savo kalboje prezidentas dėmesį taip pat skirs Ukrainos temai: pasaulio valstybių bei JT institucijų galimybėms padėti Rusijos užpultai valstybei, taip pat „kaip pareikalauti iš Rusijos atsakomybės tarptautiniu mastu už įvykdytus karo nusikaltimus“, karo pabėgėlių klausimui.

G. Nausėda taip pat dalyvaus JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) organizuojamame priėmime, susitiks su Europos, Azijos, Afrikos valstybių vadovais, Afrikos sąjungos vadovu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O yra

O yra portretas
irodymu,ar vel feikai,kaip Bucoje,Kramatorske,Iziume!?

Py dera ste

Py dera ste portretas
Tu senas, pabaik meluoti, aferiste tu zelenskio papuga, jai tie vaikai nebutu isvezti, jie butu bomborduojami ukra naciu, fasistu ir tokiu anglosaxsu auku kaip ir patsai!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių