G. Nausėda: šiuo metu Stambulo konvencijos tvirtinti Seime nereikėtų

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Stambulo konvencijos, įpareigojančios valstybes kovoti su smurtu prieš moteris ir vaikus, Seimas neturėtų ratifikuoti.

„Aš manau kad šiuo metu Stambulo konvencijos tvirtinti nereikėtų, kadangi iš to kyla daug pasekmių, ir aš manau, kad tai iš esmės pradėtų keisti mūsų edukacijos, švietimo sistemą. Ir moterų diskriminacija ten nebūtų pagrindinė tema“, – LRT televizijai penktadienį sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, šiuo metu visi sprendimai – Seimo rankose.

„Tiesiog Seimas turi atrasti savyje drąsos, nes jei Seimas priimtų neigiamą sprendimą ir Stambulo konvencijos nepatvirtintų, tai nebūtų nekonstitucinis sprendimas. Seimas gali konvenciją tiek patvirtinti, tiek nepatvirtinti. Konstitucinio Teismo išvada nereiškia, kad Stambulo konvencija Seime privalo būti patvirtinta“, – sakė G. Nausėda.

Kaip ELTA jau skelbė, Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį nutarė, kad Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

„Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo neprieštarauja Konstitucijai“, – KT išvadą ketvirtadienį pristatė KT pirmininkas Gintaras Goda.

Į KT su prašymu įvertinti Stambulo konvencijos atitiktį Konstitucijai praėjusiais metais, rugsėjį, kreipėsi Seimas.

KT, vertindamas Stambulo konvencijos nuostatas, pabrėžė, kad dokumentą ratifikavusios šalys įsipareigoja apsaugoti asmenį nuo smurto, nepaisant asmens lyties, asmeniui priskiriamų stereotipinių tam tikrai lyčiai visuomenės dalies nuomone būdingų vaidmenų, elgsenos, veiklos, bruožų, lytinės tapatybės.

Teismas byloje dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai nurodė, kad minimu dokumentu nėra siekiama keisti konstitucinės šeimos sampratos.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
kas per idijotai sugalvojo , kad mums ta kpnvesija reikalinga ,,turim apsciai savo yvaireusiu ystatymu ,,tik nera strukturu kas tuos ystatymus tinkamai tvarkytu ???

Šaunuolis

Šaunuolis  portretas
esamas ir būsimas Lietuvos prezidentas GITANAS NAUSĖDA, labai teisingai pasakyta apie Stambulo konvencija, vien jau už tai balsuosime už GITANA NAUSĖDA, kuris baisiai nekenčia ir nemėgsta pedikų

ai

ai portretas
rinkimai ant nosies... po rinkimu vapes priesingai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių