G. Nausėda išsakė paramą Sakartvelo vadovei, šalyje pagilėjus politinei krizei

Prezidentas išsakė paramą Sakartvelo vadovei Salomei Zurabišvili, šalyje pagilėjus po praėjusių metų parlamento rinkimų kilusiai politinei krizei.

Prezidentūra pranešė, kad Lietuvos vadovas išsakė paramą S. Zurabišvili „pastangoms kalbėtis su visomis politinėmis jėgomis, užtikrinant politinį dialogą“.

„Konsensusas ir pasitikėjimas visuomenėje yra pažangos ir demokratijos pagrindas kiekvienoje šalyje. Lietuvos visuomenė ir politinės partijos pasiekė sutarimą dėl strateginių šalies tikslų ir tai buvo mūsų valstybės sėkmės pagrindas“, – cituojamas prezidentas.

Nuotoliniu būdu su Sakartvelo vadove pirmadienį bendravęs prezidentas G. Nausėda su ja aptarė pasirengimą Europos Sąjungos Rytų partnerystės Viršūnių susitikimui, pandemijos plitimo situaciją šalyse ir politinę situaciją Sakartvele.

Prezidentūros pranešime nurodoma, kad „prezidentas palaiko Sakartvelo aktyvų vaidmenį Rytų partnerystės politikoje ir vertina asocijuotojo šalių trejeto – Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo – pastangas kurti dar glaudesnę partnerystę“.

Lietuvos vadovo teigimu, būsimajame aukščiausio lygio susitikime verta pasinaudoti galimybe ir „nustatyti ilgalaikius, ambicingus Rytų partnerystės politinės darbotvarkės tikslus“.

Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva nuosekliai remia Sakartvelo teritorinį vientisumą ir suverenitetą, o Lietuvos atstovai kelia šį klausimą tarptautiniuose susitikimuose ir forumuose.

Šalies vadovas akcentavo sieksiąs aukščiausiu ES lygmeniu užtikrinti ES vakcinų prieinamumą Rytų partnerystės valstybėms, siūlydamas sukurti panašų paramos Rytų partnerėms mechanizmą, kuris šiuo metu imamas įgyvendinti Vakarų Balkanų šalims.

Prezidentas išreiškė apgailestavimą, kad dėl pandemijos pernai teko atšaukti vizitą į Sakartvelą, tačiau tikisi, kad pavyks aplankyti šalį šių metų gegužę.

Sakartvele pastaruoju metu pagilėjo politinė krizė, kilusi po praėjusių metų parlamento rinkimų.

Šimtai protestuotojų praėjusią savaitę penktadienį prie parlamento prisidėjo prie opozicijos raginimų surengti naujus rinkimus po to, kai dėl valdančiųjų planų suimti opozicijos lyderį Nikanorą Meliją atsistatydino premjeras Georgijus Gacharija.

Bandymas sulaikyti N. Meliją – eksprezidento Michailo Saakašvilio įkurto „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ (VNJ) pirmininką – išprovokavo opozicijos pasipiktinimą.

Įspėjimų Tbilisiui paskelbė ir kai kurios Sakartvelo sąjungininkės Vakaruose.    

Opozicija laiko suklastotais spalio 31 dieną vykusius parlamento rinkimus, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

Prie VNJ būstinės nuo trečiadienio susirinkę visų opozicinių partijų lyderiai žada neleisti policijai suimti N. Melijos.

Savo atsistatydinimo pareiškime G. Gacharija sakė, kad policijos reidas VNJ būstinėje „sukeltų pavojų mūsų piliečių sveikatai ir gyvybėms“.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą dėl šio žingsnio ir paragino vyriausybę taikiai išspręsti krizę ir užtikrinti, kad šalies teismų sistema būtų nešališka politiniu požiūriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vis tas pats

vis tas pats portretas
ko komentatoriai putoja? sakartvelu persivadino jie patys! o cigonas nauseda Lietuva pamatys , kai ji pati pasidarys GEROVES VALSTYBE. jis suki iskele ir to VISISKAI PAKANKA- Lietuva dabar zino ka PATI turi daryti. o jei nepavyks - jis nekaltas...

Joooo

Joooo portretas
Gruzinai labai nepatenkinti Povilonio pasisakymu

Anonimas

Anonimas portretas
prezikui tik BY CHAHOLAI ----RUSAI----MOLDAVAI-- DABAR GRUZINAI.rupi LIETUVA gale tunelio
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių