G. Nausėda: tikslas – atkurti teisėjo profesijos prestižą

Prezidentas Gitanas Nausėda akcentuoja, kad šiuo metu kertinis rūpestis yra teismų sistemos atsinaujinimas, siekis atkurti teisėjo profesijos prestižą. Vis tik šalies vadovas atkreipia dėmesį, kad sisteminių pokyčių vis dar vengia pati teismų savivalda.

„Tačiau tenka konstatuoti, kad teismų sistemos atsinaujinimo neskuba inicijuoti pati teismų savivalda. Iki šiol nenustatyta, kaip apskaičiuoti teisėjo darbo krūvį, be to, net trečdalis apylinkių teisėjų nesispecializuoja nagrinėdami bylas. O sudėtingų, rezonansinių bylų, pagal kurias visuomenė sprendžia apie teismų veiklos efektyvumą, nagrinėjimas tęsiasi metų metus“, – savo metiniame pranešime teigė G. Nausėda.

Prezidentas akcentavo nauja teisėkūros iniciatyva siekiantis sisteminio pokyčio, kuris apimtų teisėjų atrankos procedūrą, priartintų administracinius teismus prie žmonių, atvertų galimybę specializuotiems teismams tapti efektyvesniems.

„Deja, jokiais įstatymais nesustabdysi teisėjo, kuris nesibodi savo mantijos apšlakstyti alkoholiu. Yra tik vienas kelias — principingai įvertinti tokių teisėjų etiką, nes jokių lengvinančių aplinkybių tokiais atvejais tiesiog negali būti“, – teigė jis.

Savo kalboje G. Nausėda atkreipė dėmesį į užsitęsusį Konstitucinio Teismo (KT) teisėjų skyrimą. Ši situacija, pasak jo, pakenkė KT reputacijai.

„Pastaruoju metu taip pat matėme, kaip beprasmiškai užsitęsusi Konstitucinio Teismo teisėjų rotacija sudavė rimtą smūgį šiai vienai svarbiausių valstybės institucijų. Buvo matyti slaptų užkulisinių žaidimų, nesuderinamų su Konstitucinio Teismo politinio neutralumo principu, šešėlis. Todėl kviečiu Seimą ieškoti būdų, kaip ateityje užkirsti kelią tokio pobūdžio intrigoms“, – akcentavo šalies vadovas.

Prezidentas taip pat pabrėžė daug vilčių dedąs į naujai paskirtą generalinę prokurorę Nidą Grunskienę.

„Neslėpsiu, didelius lūkesčius sieju su naująja generaline prokurore. Jai tenka iššūkis kurti ateities Prokuratūrą, pajėgią tvirtai ir principingai ginti viešąjį interesą, užtikrinti efektyvesnį baudžiamąjį procesą ir sutrumpinti pernelyg ilgus ikiteisminių tyrimų terminus. Turime plėsti prokurorų kompetencijas tirti finansinius ir korupcinius nusikaltimus, taip pat nusikaltimus elektroninėje erdvėje“, – teigė šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat džiaugėsi, kad jo iškeltas siūlymas gerinti teisėkūros kokybę sulaukė atgarsio Vyriausybės programoje. Jis vylėsi, kad artimiausioje ateityje bus galima pastebėti ne tik teikiamų projektų kiekybės, bet ir kokybės pokytį.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kas nusipirko tesininkų diplomus dar nuo 1970ųjų???

O kas nusipirko tesininkų diplomus dar nuo 1970ųjų??? portretas
.alė dideliu rudu paburkusiu snukiu, išmatų spalvos akimis, iki 2 metrų peraugusi su kupra, išdžiūvusiomis kaulėtomis kojikėmis, kurios kaip gyvulio apžėlusios juodais gaurais, iki 18 metų jos burna jau buvo išpuvusi. Jos kūnas primena srutų bačką ant dviejų lūžtančių degtukų. Ėda daug. Išsituštint negali, tenka nuolat valyti per išeinamąją.Dvokia. Su barzda, ūsai nuolat skutami, susiraukšlėjusi. Ilgą laiką buvo maitinama jos motinos vogtomis ligoninių maisto atliekomis. Nuo vaikystės įskaitoje, kur privalu gydytis visą gyvenimą dėl patologijų.Mokytis negalėjo. Lytiškai santykiavo su savo tėvu. Platino ir platina narkotikus. Idiotė. Turi du išsigimusius vaikus nuo narkomano epileptiko, N. Vilnios psichiatrinės nuolatinio paciento, pabėgusio nuo priverstinio gydymo į Filipinus. Įdarbinta M.U personalo sk. Užsiima tuo pačiu, prokurorų, eksministrų, žinomesnių medikų, profesūros vaikai – narkomanai ir perkamų svetimų rašto darbų jiem visiem irgi reikia, nes beraščiai, nuolat apkvaišę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių