G. Nausėda: vis dar laukiame K. Navicko darbo vaisių

Kilus karui Ukrainoje išryškėjo žemės ūkio, kaip strateginės ir nacionaliniam saugumui svarbios srities, svarba, tačiau žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko darbo rezultatų dar tenka laukti, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Ketvirtadienį, parlamentarams skaitydamas trečiąjį savo metinį pranešimą, šalies vadovas pažymėjo pasigendąs priemonių skatinti trumpąsias maisto grandines bei teisingos išmokų išmokėjimo ūkininkams tvarkos.

Pastabas K. Navickui prezidentas išsakė Seimo opozicijai toliau reikalaujant ministro atsistatydinimo po to, kai praėjusią savaitę nepavyko jo interpeliacija.

„Karas Ukrainoje parodė, kad žemės ūkis yra strateginė, nacionalinį saugumą užtikrinanti sritis, kuri padės mums siekti ir aplinkosaugos tikslų. Kokybiniai pokyčiai ir aiškūs žemės ūkio politikos prioritetai, dėl kurių sutarėme skirdami ministrą, tapo dar aktualesni“, – Seimo nariams kalbėjo G. Nausėda.

Deja, vis dar laukiame ministro darbo vaisių – ar tai būtų trumpųjų maisto tiekimo grandinių skatinimas, ar teisingesnis tiesioginių išmokų paskirstymo mechanizmas.

„Deja, vis dar laukiame ministro darbo vaisių – ar tai būtų trumpųjų maisto tiekimo grandinių skatinimas, ar teisingesnis tiesioginių išmokų paskirstymo mechanizmas“, – tęsė šalies vadovas.

Prezidentas taip pat užsiminė apie nesutarimus tarp šalies žemdirbių ir Žemės ūkio ministerijos. Anot G. Nausėdos, „stringantis dialogas“ tarp K. Navicko ir ūkininkų yra tapęs „nuolatinių barnių šaltiniu“.

K. Navickas: prezidento pastabas vertinu kaip paskatą, o ne papeikimą

Žemės ūkio ministras K. Navickas sako prezidento metiniame pranešime neišgirdęs Gitano Nausėdos kritikos. Anot jo, problemos, į kurias ministras esą neatsižvelgia, sprendžiamos.

„Bendrai vertinu kaip paskatinimą, o ne papeikimą“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime G. Nausėdos metinį pranešimą įvertino K. Navickas.

Prezidento kritikos neišgirdau. Yra pasakymas, kad rezultatų nėra. Aš paaiškinu, kodėl jų negali greitai matytis. Yra rezultatų, kurių ir pats norėčiau greičiau.

Pasak K. Navicko, darbai Žemės ūkio ministerijoje vyksta, o rezultatai bus, tačiau jų reikės palaukti.

„Prezidento kritikos neišgirdau. Yra pasakymas, kad rezultatų nėra. Aš paaiškinu, kodėl jų negali greitai matytis. Yra rezultatų, kurių ir pats norėčiau greičiau“, – teigė K. Navickas.

„Daugelyje atvejų jau paramos išskirstytos, kalbant apie trumpąsias grandines ir kooperatyvų skatinimo kriterijai yra pakeisti. Žinoma, tas rezultatas užtruks, reikės laiko, kol prasidės projektai, ir tą realiai pajusime. Bet greičio ir pats daugeliu atvejų norėčiau daugiau“, – taip pat tikino ministras.

Žurnalistams K. Navickas patikino, kad didžiausias nepasitenkinimas juo ūkininkų bendruomenėje kilo dėl Lietuvos žemės ūkio strateginiame plane 2023–2027 metams numatytų „teisingesnių“ tiesioginių išmokų apribojimų, taip pat dėl ministerijos vykdomos žaliojo kurso politikos.

„Dabar su Europos Komisija deriname strateginį planą. Jame bus teikiamas finansavimas 2023-2027 metams. Jame numatytos tiesioginių išmokų lubos. O kalbant apie trumpąsias grandines, finansavimą esame skyrę, yra vienas projektas jau atsiradęs (...) vėl nauji šaukimai bus“, – paaiškino ministras.

ELTA primena, kad pastabas K. Navickui ketvirtadienį Seime skaitydamas metinį pranešimą prezidentas išsakė Seimo opozicijai toliau reikalaujant ministro atsistatydinimo po to, kai praėjusią savaitę nepavyko jo interpeliacija.

Jis teigė, kad kilus Ukrainoje išryškėjo žemės ūkio, kaip strateginės ir nacionaliniam saugumui svarbios srities, svarba, tačiau K. Navicko darbo rezultatų dar tenka laukti.

Prezidentas taip pat užsiminė apie nesutarimus tarp šalies žemdirbių ir Žemės ūkio ministerijos. Anot G. Nausėdos, „stringantis dialogas“ tarp K. Navicko ir ūkininkų yra tapęs „nuolatinių barnių šaltiniu“.

Praeitą savaitę, antradienio Seimo posėdžio metu, vyko K. Navicko interpeliacija, ministras atsakė į 35 interpeliacijos iniciatorių raštu pateiktus klausimus.

Vis dėlto opozicija piktinosi tuo, kad valdantieji nesutiko su antradienio posėdžio metu paprašyta pertrauka K. Navicko interpeliacijai. Jos opozicija paprašė siekdama sau norima linkme pakeisti balsų pusiausvyrą Seime. Tačiau valdantieji trečiadienio rytą sušaukė neeilinį Seimo posėdį. Šį posėdį opozicija boikotavo, o valdantieji balsuodami pritarė K. Navicko atsakymams.

Dėl to opozicija jau antrą savaitę posėdžiauja atskirai, Kovo 11-osios salėje. Vienas iš opozicijos reikalavimų vėl įprastai Seime dirbti siekiantiems valdantiesiems yra būtent K. Navickui atsistatydinti iš žemės ūkio ministro posto.

Pats K. Navickas tikino, kad interpeliacija inicijuota politiniais motyvais.

Ministras kaltintas vangumu sprendžiant įsisenėjusias žemės ūkio problemas bei ieškant, kaip padėti įtampą dėl sudėtingos situacijos trąšų ir kitose žemės ūkio rinkose išgyvenantiems ūkininkams ir maisto gamintojams.

Nepasitenkinimą ministru dar nuo praėjusių metų rudens reiškia Žemės ūkio tarybos atstovai, esą K. Navickas netinkamai komunikuoja su ūkininkų atstovais, kritikos sulaukė ministerijos Žaliojo kurso strategija, Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 m. strateginis planas. Ministras taip pat kaltintas prastu vadovavimu ir nekompetencija.

K. Navicką vis tik palaiko jaunuosius ir šeimos ūkininkus vienijančios sąjungos. Jų akcentuojama, kad K. Navickas siekia padėti jauniems bei smulkiems ūkininkams, rūpinasi jų, o ne vien ministro pasitraukimo reikalaujančių stambiųjų ūkininkų interesais. Be to, argumentuojama, jog K. Navicką nušalinti siekiama būtent tuo metu, kai Lietuvoje diskutuojama dėl ateinančių ketverių metų žemės ūkio politikos, spaudžiant stambiesiems žemdirbiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nausėdos darbo vaisiai

Nausėdos darbo vaisiai portretas
kiršinimas, padlaižiavimas seimo marginalams, bailumas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių