Grupė europarlamentarų ragina užtikrinti Lietuvoje esančių jazidų teisę į prieglobstį

  • Teksto dydis:

Kelios dešimtys europarlamentarų kreipėsi į Lietuvos premjerę Ingridą Šimonytę bei Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ragindami užtikrinti Lietuvoje esančių jazidų teisę į prieglobstį.

„Šiuo metu jazidams grįžti į Iraką būtų ypač pavojinga. Esame įsitikinę, kad atsižvelgiant į dabartinę sudėtingą situaciją, jazidai neturėtų būti deportuojami. Vietoj to, jiems turėtų būti padedama rasti saugų ir teisėtą būdą gauti prieglobstį bei dar kartą netapti prekeivių žmonėmis aukomis“, – rašoma europarlamentarų laiške.

Jį pasirašė 31 Europos Parlamento narys, tarp kurių – daugiausia Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso, „Renew Europe“, Europos liaudies partijos frakcijų nariai.

Tarp jų – ir lietuviai Petras Auštrevičius, Aušra Maldeikienė, Juozas Olekas.

Jie laišku taip pat išreiškė paramą jazidų žmogaus teisių aktyvistės, Nobelio taiko premijos laureatės Nadios Murad kreipimuisi, kuriuo Lietuva buvo pakviesta suteikti saugų prieglobstį jazidams, įstrigusiems prie Europos Sąjungos sienos su Baltarusija ar migrantų stovyklose.

Šiuo metu jazidams grįžti į Iraką būtų ypač pavojinga. Esame įsitikinę, kad atsižvelgiant į dabartinę sudėtingą situaciją, jazidai neturėtų būti deportuojami.

„Renew Europe“ narys P. Auštrevičius sakė, kad Lietuvos Migracijos departamentas, nagrinėdamas Lietuvoje esančių jazidų prieglobsčio prašymus, turėtų įvertinti visas svarbias aplinkybes.

„Mano įsitikinimu, reikalavimas jazidams papildomai pagrįsti, kodėl Irake jiems kiltų reali grėsmė, yra perteklinis, nes Jungtinės Tautos ir kitos tarptautinės organizacijos šiuo klausimu jau yra surinkusios pakankamai įrodymų. Lietuva turėtų parodyti geranoriškumą nuo „Islamo valstybės“ bėgantiems ar nukentėjusiems žmonėms“, – pranešime teigė vienas laiško iniciatorių.

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje keli šimtai migrantų prieglobsčio prašymą grindė tuo, kad yra jazidai. Departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė yra sakiusi, jog jie nepagrindė, kad jiems dėl to kilmės šalyje kils reali grėsmė.

Jungtinių Tautų geros valios ambasadorė kovos su prekyba žmonėmis klausimais N. Murad buvo viena iš tūkstančių jazidų moterų ir mergaičių, kurias 2014 metais per savo didžiulio masto puolimą pagrobė džihadistai.

Nelaisvėje šios moterys ir mergaitės buvo prievartaujamos ir žalojamos.

Pernai lapkritį viešėdama Lietuvoje N. Murad prašė Lietuvos ir kitų Europos šalių pagalbos, užtikrinant „šimtų jazidų“ saugumą pasienyje su Baltarusija ir sudarant galimybes jiems prašyti prieglobsčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Lietuva per maza salis. Patys isnyks jei visus jazidus, baltarusus, dabar ukrainiecius pasiims.

G.

G. portretas
Nesu migrantų šalininkas, bet jazidų išskyrimas būtų likusių migrantų diskriminavimas.

Anonimas

Anonimas portretas
Pas mus savų parazitų pilnas seimas, dar svetimus išlaikyti....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių