Grupė Lietuvos parlamentarų nuvyko „draugiškai pasveikinti“ Taivaniečių atstovybės

Grupė Lietuvos parlamentarų ketvirtadienį apsilankė Taivaniečių atstovybėje.

Kaip BNS patvirtino Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, į atstovybę, įsikūrusią pastate greta Seimo, parlamentarai nuvyko „draugiškai pasveikinti“ jos atstovus su veiklos Lietuvoje pradžia.

„Su grupe parlamentarų apsilankėme pastebėję šiandien netikėtai gražią naujieną, kurią paskelbė Taivano Užsienio reikalų ministerija (...). Per pertrauką skubiai nusipirkome gėlių, Emanuelis (Zingeris-red.) nupirko tortą, ir nuėjome pasveikinti kaip piliečiai“, – teigė Ž. Pavilionis.

Anot jo, per pertrauką tarp Seimo rytinio ir vakarinio posėdžių atstovybėje be jo lankėsi su Taivano klausimais dirbantys konservatoriai Laima Andrikienė, Emanuelis Zingeris, Matas Maldeikis, socialdemokratų frakcijos atstovė Dovilė Šakalienė.

Kartu su parlamentarais Taivaniečių atstovybėje apsilankė ir buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, politologas Marius Laurinavičius.

Ž. Pavilionis pabrėžė, kad atstovybė yra atvira bendradarbiavimui su visais Lietuvos piliečiais, juridiniais asmenimis, o vienas pagrindinių tikslų yra plėsti su Lietuva ekonominį bendradarbiavimą.

„Ši valstybė yra dešimtoji Jungtinių Valstijų prekybos partnerė, kurios apyvarta su Amerika yra keturiskart didesnė, negu, pavyzdžiui, Amerikos prekybos apyvarta su Vokietija. Siūlau naudotis verslininkams, kurie dar nepažino to pasaulio“, – kalbėjo Užsienio reikalų komiteto vadovas.

Politikas sako nesuprantantis karštligiškos Kinijos reakcijos į šį Taivano veiksmą, pabrėždamas, kad tai nėra diplomatinė institucija, o tik ekonominiam ir prekybos bendradarbiavimui skirta atstovybė.

„Nežinau, ko čia jaudintis Kinijai, nes tokių atstovybių, kurios užsiima  ekonominių ryšių plėtra su Taivanu, yra labai daug. Aš pats nusistebėjau, kodėl nė vienos Baltijos šalies atstovybės ten nėra, nors mes puikiai žinome, kad taivaniečiai istoriškai rėmė mūsų nepriklausomybę“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Anot jo, nereikėtų sureikšminti ir to, kad atstovybė Lietuvoje turi Taivaniečių pavadinimą, ne Taibėjaus, kuriam iš esmės Kinija neprieštarauja.

„Yra įvairūs pavadinimai, bet niekas juk nemano, kad tai yra vieno miesto, Taibėjaus, atstovybė, yra atstovybės, kurios atstovauja visą salą, kurioje gyvena 25 milijonai gyventojų. Yra įvairūs pavadinimai, institutai, kai kurie iš jų turi ir Taivano pavadinimą“, –  tvirtino parlamentaras.

Kaip pranešė Taivano užsienio reikalų ministerija, Taivaniečių atstovybė Vilniuje veiklą pradeda nuo ketvirtadienio. Jos vadovu paskirtas Ericas Huangas (Erikas Huangas), taip pat vadovaujantis Taibėjaus atstovybei Latvijoje.

Taivaniečių atstovybė pristatoma kaip Taibėjaus biuras plėtoti prekybiniams ryšiams, bet ji taip pat tvarkys konsulinius klausimus.

Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu pykdo Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Prieš kelis mėnesius Kinija atšaukė savo ambasadorių šalyje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K

K portretas
Issigimelis kurį reikia pakarti už tėvynės išdavyste

Anonimas

Anonimas portretas
Sunku suprasti kaip ES reikalų komiteto pirmininkas Maldeikis tapo jau Taivano ekspertu,o plepalogė už nieką neatsakanti Šakalienė užsienio reikalų specialiste,Jau vien tai kad ji šitame komitete rodo kokia dviveidė politikė yra,Bet aišku jei faktinis Lietuvos valdovas dalyvauja tai progos praleisti ne galiima.ir pakeliauti po platų pasaulį didelė galimybė,Tik įdomu kada karą Turkijai, ir kitoms šalims paskelbs.

akiniai

akiniai portretas
turetu sedet uz tevynes isdavyste
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių