Gruzijos prezidentė Vilniuje pasiūlė aplinkinį kelią link ES – derybas be statuso

Gruzija norėtų pradėti derybas su Europos Sąjunga (ES) dėl bendrijos teisės perėmimo, net ir negavusi kandidatės tapti nare statuso, ketvirtadienį pareiškė į Lietuvą atvykusi prezidentė Salomė Zurabišvili.

Kalbėdama tarptautinėje konferencijoje Vilniuje, Gruzijos vadovė pripažino, kad šiuo metu savo vidaus problemas sprendžianti ES yra užblokavusi tiesioginį kelią plėtros link, todėl būtina ieškoti naujų variantų.

Pagal įprastą tvarką, narystės ES siekiančios šalys kelerius metus derasi dėl ES teisės perėmimo daugiau kaip 30-yje derybų skyrių, pradedant žemės ūkiu ir aplinkos apsauga, baigiant laisvu darbuotojų judėjimu.

S. Zurabišvili sakė, kad Gruzija jau dabar yra pasirengusi derėtis dėl kultūros, švietimo, transporto ir kai kurių ekonominių klausimų, net jei tai ir neleistų jai tapti visateise nare.

„Kitos alternatyvos nėra, bet kadangi tiesioginis kelias į ES plėtrą atrodo laikinai užblokuotas, o Europa atrodo labiau susitelkusi į vidaus problemas, reikia mąstyti kitaip, planuoti nestandartines priemones ir būti pasirengusiems naujoviškiems metodams bei drąsiems žingsniams“, – sakė Gruzijos vadovė per prezidento Valdo Adamkaus konferenciją Vilniuje.

„Turime belstis į kiekvienas duris, turime išmėginti viską, įskaitant dalykus, kurių nėra vadovėliuose – pavyzdžiui, pradėti derybas dėl skyrių, neturint formalaus statuso. Ne mėginti užsitikrinti statusą, o pasiekti tai, kas realiai yra Europoje“, – teigė S. Zurabišvili.

„Visose srityse, kuriose jau esame pasirengę – tai yra kultūros, švietimo, socialinio sektoriaus, transporto, kai kuriose ekonomikos srityse – užsitikrinti viską, išskyrus institucijas“, – teigė ji.

„Šiuo metu tai reiškia viską, išskyrus teisę spręsti, teisę balsuoti, teisę būti Europos Sąjungos politinių sprendimų rengimo dalimi“, – pridūrė Gruzijos prezidentė.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį sakė, kad Lietuva palaiko Gruzijos „pastangas, siekiant glaudesnių santykių su Europos Sąjunga, ypač įgyvendinant ES Asociacijos sutartį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Katinas

Katinas  portretas
Laukiniu Europe ir taip uztenka

to Algys

to Algys portretas
"..Слюшай!!-".. аполитично аднако расуждаешь .."!! Ведь -"Сталин" был-грузин (Джугашвили) ! Лаврентий Берия - тожЕ БЫЛ- .грузин..аднако!! И литовцы- были .." членами КПСС" -Даля Г. В,Ландсберг, И ,,даже теперешний министр УРМ .. Линас Хрю-хрю- тоже был ..:Глав>комсоргом в городе Каунасе! Или,, не так всё было??"))

Algys

Algys portretas
Tegul Gruzija nustoja Stalina garbint,o paskui apie Europa tegul galvoja!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių