Pereiti į pagrindinį turinį

Į rinkėjų širdį – per skrandį

2014-01-30 03:00

Kandidatai šiemet galės laisviau siekti rinkėjų dėmesio smulkiomis dovanėlėmis ir dėl to nebus apkaltinti balsų pirkimu. Rinkimų įstatymų pakeitimai įteisino simbolines smulkmenas – rašiklius, vėliavėles ir net maisto produktus, kuriuos politikai galės įteikti rinkėjams.

Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Kandidatai šiemet galės laisviau siekti rinkėjų dėmesio smulkiomis dovanėlėmis ir dėl to nebus apkaltinti balsų pirkimu. Rinkimų įstatymų pakeitimai įteisino simbolines smulkmenas – rašiklius, vėliavėles ir net maisto produktus, kuriuos politikai galės įteikti rinkėjams.

Legalizavo balsų turgų

Anksčiau rinkimų kampanijų dalyviai rinkėjams galėjo dalyti tik kalendorius, lipdukus, rinkimų programas, kandidatų biografijas, o puodelis arbatos ar rašiklis prilygo rinkėjų papirkimui. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas patvirtino, kad per artimiausius prezidento ir Europos Parlamento rinkimus, be informacinio turinio lankstinukų, kandidatai galės rinkėjams įteikti ir mažareikšmių daiktų, kurių vertė neviršija 5 litų.

„Su politinių partijų atstovais sprendėme, kokie daiktai tai galėtų būti ir kaip tinkamai juos deklaruoti. Tai galėtų paaiškėti per kelias savaites, – sakė Z.Vaigauskas. – Diskutavome ir dėl maisto produktų, pavyzdžiui, mes siūlėme tik tuos produktus, kurių galiojimo terminas siekia bent pusę metų. Kita vertus, arbata, medus, sausainiai ar saldainiai jau plačiai paplitę kaip komercinės reklamos priemonės.“

Mažieji piktinasi

Partijų atstovai, dalyvavę pasitarime dėl naujos tvarkos aprašo ir laisvesnių galimybių, sakė, kad dabar per susitikimus su rinkėjais galės patiekti arbatos ir nebus apšaukti balsų pirkėjais, o mažesnių partijų atstovai piktinasi, kad tai – savotiška diskriminacija, nes daugiau dėmesio rinkėjams dovanėlėmis galės parodyti tik daugiau lėšų turinčios didžiosios partijos. Šios, esą, ir pasistengė, kad atsirastų minėti pakeitimai.

„Pasakysiu atvirai – tai yra legalus rinkėjų papirkinėjimas, o šios iniciatyvos siekė Darbo partija, iš malūnsparnio anksčiau mėtydavusi ledus, – komentavo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atsakingasis sekretorius Raimondas Lingys. – Viena vertus, gerai, kad viskas nebėra taip draudžiama, bet įsivaizduojame, kad šia tvarka pasinaudos didžiosios, turinčios daugiau lėšų. Kiekvienoje Lietuvos troboje atsiras visų partijų dovanų.“

Dešrų nedalys?

Vienas naujos tvarkos iniciatorių, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys, sakė, kad mažareikšmių dovanų tikslas vykstant rinkimų kampanijai – priminti rinkėjams apie kandidato rinkimų programą ir diskusijos turinį per susitikimą.

Tačiau partijos esą neišlaidaus ir neskirs maksimalios leidžiamos 5 litų sumos, nors svarstant siūlymą Seime partijų atstovai siūlė nustatyti didesnę mažareikšmių dovanų vertę. V.Gapšys prognozavo, kad didžiąją dalį pinigų partijos išleis reklamai žiniasklaidoje, o išlaidos simbolinei atributikai gali siekti vos 10 proc. visų rinkimų išlaidų. Paklaustas, ar jo atstovaujama partija imsis dovanoti maisto produktus (faktinio partijos vadovo Viktoro Uspaskicho įmonės gamina įvairius maisto produktus – nuo ledų iki agurkų bei dešros), V.Gapšys sakė, kad simbolinės dovanos nebus pagrindinė rinkimų kampanijos priemonė, tačiau kitų būdų pasiekti rinkėją kol kas neaptarė, esą svarbiausia originalumas, kurio iš Darbo partijos ir toliau galės mokytis politiniai oponentai.

„Visame pasaulyje vykstant rinkimams mažareikšmė atributika aiškiai atskiriama nuo balsų pirkimo. Užsienio žurnalistai, kuriuos sutikdavau per Seimo rinkimų kampaniją, nustebdavo, kaip rašikliu galima papirkti rinkėją ir kodėl Lietuvoje rinkėjui duoti rašiklį nelegalu, – sakė jis. – Net VRK svarstymo metu atsikvėpė, jiems svarbiausia, kad viskas būtų skaidru ir gerai deklaruota, bet svarstyti, papirko saldainiu rinkėją ar ne, jau pabodo.“

Pilni krepšiai vaišių

R.Lingio teigimu, pasitarimo dalyviai sutarė, kad mažareikšmių daiktų tvarkos aprašas leidžia dalyti „viską, ko nedraudžia įstatymai“. Vis dėlto jis akcentavo, kad nustatyta simbolinė 5 litų dovanėlių vertė yra sąlyginis dydis. Partijos ir kandidatai vienam rinkėjui gali įteikti tiek dovanų, kiek tinkami, todėl visi kartu mažareikšmiai daiktai gali įgauti „didelę reikšmę“ ir pasiekti kad ir kelių šimtų litų sumą.

„Kilo klausimų, kaip VRK reaguos į įvairias vaišes, skirtas rinkėjams. Konkrečios pozicijos jie neturi, bet visi maisto produktai gali būti galiojantys pusę metų, net dešros įeina į šią kategoriją, – svarstė LiCS atstovas R.Lingys. – Juokais užsiminta, kad besivaišinantys prie stalo galės prisirinkti ir pilną krepšį maisto produktų.“

Leidimą duos iš anksto

Būtent vaišių galimybę teigiamai vertina valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija. Kaip patvirtino jos atsakingasis sekretorius Gintautas Paluckas, jokių materialesnių dovanų rinkėjams jie neruoš.

„Iš esmės tai išsprendžia didelę dirbtinai sukurtą problemą: vyksta susitikimas su rinkėjais, o negali jų nė arbata pavaišinti, nes kas nors puls rašyti skundo VRK. Taigi, šie pokyčiai mums aktualūs tik dėl šio klausimo“, – sakė G.Paluckas.

Partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovas Paulius Paulionis sakė, kad partijos galės iš anksto gauti VRK leidimą dalyti mažareikšmes dovanas, nes komisija vertins ne pačius galutinius produktus, o tik jų maketus popieriuje. Tokia tvarka esą apsaugos rinkimų kampanijų dalyvius, kad šie veltui neprisigamintų dovanų, kurių rinkėjams neišdalys.

„VRK atstovai klausė pastabų aprašui, kurių partijos galėtų pasiūlyti iš savo praktinės patirties. Mažareikšmių daiktų deklaravimo tvarka gana apgalvota, žinoma, liko keli klausimai, kurie peržengia VRK ribas. Pavyzdžiui, ar dovanų gamyba priklauso reklamos kampanijai, ar tai – viešųjų pirkimų objektas“, – apie diskusiją pasakojo P.Paulionis.

Alumi "skatinti" negalės

Mažareikšmių daiktų deklaravimo tvarkos apraše numatyta, kad partijų dovanėlės negali būti alkoholiniai gėrimai ar tabako gaminiai, vaistai ar kiti daiktai, kurių dalijimas draudžiamas ar ribojamas kitais teisės aktais. Be to, dovanų nebus galima dalyti arčiau nei per 50 m nuo rinkimų komisijos būstinės, o prieš rinkimus bei rinkimų dieną – ir šalia pastato, kuriame vyks balsavimas.


Komentaras

Mindaugas Lapinskas
Rinkodaros ir ryšių su visuomene ekspertas

Sakyčiau, kad tai yra šventė rinkėjams, gaunantiems dovanų iš kvailų politikų. Jei žmogaus apsisprendimą nori paveikti dovanėle, jos vertė ar kaina yra simbolinė – nesvarbu, išleidai jai litą ar 5 litus, svarbiau yra tai, ko ja sieki. Tam tikrą elektorato dalį, kuri susigundytų 5 litų vertės dovanėle ir už ją atiduotų savo balsą, be vargo galima paveikti ir kitomis priemonėmis – kad ir, pavyzdžiui, suorganizuoti koncertą.
Tačiau šią naujieną vertinu teigiamai, nes anksčiau buvo galima prikibti dėl rašiklio su kandidato pavarde, o dabar leistinos priemonės bus aiškesnės, todėl tam tikru požiūriu sveikas protas triumfavo.
Mano nuomone, tas rinkėjas, kuris ruošiasi atiduoti savo balsą partijai, įteikusiai jam brangesnį rašiklį, matyt, ir anksčiau sugebėdavo už savo balsą gauti ką nors manais. Todėl naujoji tvarka situacijos pernelyg nepakeis: norintys balsus gauti primityviai tai bandys daryti ir toli

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų