I. Šimonytė: dėl karinių veiksmų Ukrainoje gali būti skelbiama nepaprastoji padėtis

Rusijai ketvirtadienį pradėjus karinius veiksmus Ukrainoje, Lietuvoje gali būti skelbiama nepaprastoji padėtis, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Pati situacija reikalauja aptarimo ir veikiausiai prezidentas priims sprendimą dėl nepaprastosios padėties šaukimo, dėl ko reikėtų Seimo susirinkimo“, – LRT sakė premjerė.

9 val. ryte yra numatytas prezidento šaukiamos Valstybės gynimo tarybos posėdis, jame taip pat gali būti sprendžiama dėl konsultacijų su NATO, karinės parengties didinimo, anksčiau ketvirtadienį sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Pasak I. Šimonytės, tai, kas vyksta Ukrainoje, gali būti vadinama karu.

Ingrida Šimonytė (BNS nuotr.)

„Nepaisant to, kad ponas Putinas savo, kaip atrodo, iš anksto įrašytame kreipimęsi kalba apie kažkokią specialią operaciją Donbase, tačiau tai, kas iš tikrųjų vyksta, manau, kad gali būti vadinama pilno masto karine operacija, karine invazija, nes girdime apie sprogimus, kurių šaltinio iki galo gal dar nežinome, bet miestuose, kurie su Donbasu tikrai nieko bendro neturi“, – teigė premjerė.

Pasak jos, šiuo metu Vakarams svarbu išlaikyti vienybę, kurią pademonstravo nuo pat tada, kai Kremlius ėmė kelti ultimatumus.

„Reikia tartis dėl diplomatinio spaudimo, politinio spaudimo, ekonominio spaudimo Kremliaus režimui, bet taip pat ir dėl paramos Ukrainai“, – sakė ji.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti ryte ketvirtadienį paskelbė karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Ukrainos sostinėje Kijeve ir rytiniame Mariupolio uostamiestyje, netrukus po to girdėjosi sprogimai.

Lieka sausumos keliai

Ketvirtadienį prasidėjus Rusijos kariniams veiksmams Ukrainoje ir uždarius šalies oro erdvę, norintiems išvykti Lietuvos piliečiams lieka sausumos keliai, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Oro erdvė yra uždaryta, todėl žmonėms, kurie galvojo pasitraukti, bet nesuspėjo to padaryti, lieka sausumos kelias“, – LRT sakė ji.

Premjerė priminė, kad Lietuvos piliečiai paskutines kelias savaites buvo aktyviai raginami susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Ukrainą bei iš jos išvykti.

„Tie žmonės, kurie Ukrainoje gyvena ar turi kažkokių asmeninių, labai svarbių, tikslų, buvo prašomi užsiregistruoti ambasadoje ir tuos kontaktus ambasada turi. Ambasadoje Kijeve darbuotojų buvo likę šiek tiek mažiau nei įprastai, dalis ambasados darbuotojų buvo Lvove. Tikrai mes palaikome ryšį su mūsų atstovais“, – kalbėjo premjerė.


Šiame straipsnyje: premjerėIngrida Šimonytėkaraskaras Ukrainojenepaprastoji padėtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių